În ultimii ani, statul nu a mai investit niciun leu în taberele pentru copii. Şi nu există niciun raport care să prezinte starea lor reală.
Una dintre taberele unde nu s-au mai zbenguit copii în ultimii 10 ani este cea de la Calafat.
„Se afla în zona debarcader. Este zona cea mai frumoasă şi cea mai vizitată de fapt, în care noi vom investi foarte mult”, a susținut Mircea Guţă, primarul oraşului Calafat.
Primăria vrea să redeschidă tabăra de pe malul Dunării, dar lucrurile nu sunt chiar simple.
„Încă din 2011 s-a dat o hotărâre de consiliu local pentru a prelua această tabără. Nu a apărut încă Hotărârea de Guvern care să finalizeze această procedură”, a explicat Alina Ionescu, directorul Direcţiei de Tineret şi Sport Dolj.
În judeţul Braşov, din opt tabere, șapte sunt în paragină. Multe au fost retrocedate, integral sau parţial. Jumătate din tabăra de la Zizin este proprietate privată acum.
În urma cu șapte ani, una dintre cele mai frecventate tabere şcolare din România a fost închisă. În momentul de faţă, ea se află într-o stare avansată de degradare. În trecut sute de copii veneau anual pentru a-şi petrecere vacanţa la Zizin.
Primăria Braşov a reuşit să preia trei tabere şcolare, două la Timişul de Sus şi una la Dâmbul Morii. Sunt însă în paragină.
„Suntem nevoiţi să facem investiţii în consolidarea lor. În această perioadă pregătim autorizaţia necesară pentru autorizaţia de construire după care va trebui să identificăm şi sursa de finanţare pentru aceste tabere”, a afirmat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăria Braşov.
Situația este dramatică și la tabără de la Năvodari. Pe vremuri, se întindea pe 133 de hectare. Dar mare parte din teren a fost retrocedat. În anii 90, veneau la mare 14 mii de copiii pe serie. Acum pot veni în vacanţă doar 500 de copii.
Citiți și:
Tabăra ilegală de la Bran a primit o nouă serie de elevi, imediat după ce a fost amendată
Tabără ilegală de copii, la Bran. Peste 100 de copii au fost cazaţi într-o pensiune care nu are autorizaţie de funcţionare