Locul în care plăteşti timpul, nu consumaţia
Nu este o bibliotecă, deşi are cărţi. Nu este nici casa bunicii, deşi bucătăria e plină cu bunătăţi. Nu este birou, deşi ai un spaţiu de lucru. Este un loc care te învaţă să pui preţ pe timpul tău. Vorbim despre anticafenele, un concept nou despre cum poţi împărţi un spaţiu cu necunoscuţi care devin prieteni măcar pentru câteva ore, relatează Digi24.
Primul pas al musafirilor când intră în anticafenea este să se înregistreze, pentru ca noi punem preţ pe timp. Se plăteşte exclusiv timpul petrecut, nimic altceva.
Au apărut pentru prima dată în Rusia şi apoi s-au răspândit în toată Europa. De aproape 3 ani, anticafenelele, s-au deschis şi în România şi atrag din ce în ce mai mulţi oameni care îşi doresc un altfel de loc. Unul în care înveţi să valorifici timpul, nu consumaţia. Aici ai acces la cărţi din domenii diferite, există laptopuri şi o bucătărie din care te poţi servi cu ceai, fructe şi biscuiţi, la discreţie. Singura regulă pe care o respectă însă cu toţii este cea a bunului simţ şi a respectului faţă de cel de lângă tine.
„Un filozof stoic, Seneca, spune că Nimic nu ne aparţine, doar timpul este al nostru. Şi da, într-adevar trebuie să îţi faci tu timp şi să fie un timp de valoare. De la asta a pornit ideea de anticafe. Este un loc în care plătesti doar timpul şi îl folosesti altfel deodată ce știi că îl plăteşti. Psihologic funcționează foarte bine acest concept: nu mai pierzi timpul înainte şi ești inspirat uşor pentru că în jurul tău sunt și alţii care fac acelaşi lucru”, afirmă Ştefania Oprina, „gazdă” anticafenea.
„Toată lumea are nevoie şi de o pauză de gălăgie, toată lumea are nevoie să stea într-un loc mai liniștit şi să îşi ia pauze de tot ce este afară şi să stea cu o carte în mână, măcar o oră-două. Și mi-am dat seama chiar de la început că asta s-a întâmplat: a venit foarte multă lume din toate categoriiile și bineînţeles au revenit cei cărora le-a plăcut foarte mult şi pentru care locul are o utilitate anume”, afirmă Victor Alexa, librar.
„Nu o să auzi pe nimeni vorbind tare la telefon, vorbind urât sau vulgar. Toată lumea încearcă să nu îl deranjeze pe celălalt. Parcă ţi-e jena dacă vrei să vorbeşti un pic mai tare. Aici nu se vorbeşte tare, nu se vorbeste urât, nu se bârfeşte. E altfel, iar eu altfelul acesta nu l-am întalnit niciunde”, spune un oaspete la anticafenea.
O anticafenea este înainte de toate un spaţiu cultural, unde se strâng de obicei oamenii care iubesc cărţile şi dichisul. Ei nu sunt „clienţi”, ci „oaspeţi”.
„Mie îmi place foarte mult tocmai asta când sunt într-o sala în care în acelaşi timp învaţă un jurist, câteva persoane învaţă pentru barou și altele pentru rezidenţiat, alţii își fac întâlniri de P.R. E un spaţiu productiv cumva, chiar dacă nu vorbesc între ei. Fiecare se foloseşte de ce are nevoie din spaţiu ca să îi fie de folos”, afirmă Victor Alexa, librar.
În anticafenea nu există noţiunile de „bar” sau „ospătar”. Fiecare „oaspete” merge la bucătărie şi îşi alege dintre gustările pregătite. La final, pune farfuria la loc, iar „gazdele” sunt cele care fac curăţenia.
„Nu te stresează nimeni să vină să îţi pună un meniu în braţe, să te întrebe te-ai hotărât? Te duci tu singur la bucătărie când vrei să îţi pui o cană de ceai sau să iti iei un măr şi un biscuit si este relaxarea acea de acasă. Dar de acasă înconjurat de mii de cărti. E o energie foarte bună şi nu îţi dai seamă când trece timpul şi când vezi că e întunerit esti aşa A, chiar trebuie să plec?”, spune Geanina, oaspete.
Conceptul şi prima anticafenea din lume i-au aparţinut rusului Ivan Mitin. El a deschis primul local de acest gen în 2011, în Moscova. Au urmat apoi altele în Rusia, Europa şi de curând în Statele Unite ale Americi. Locul în care contează timpul şi nu consumaţia, a atras de la sine doar o anumită categorie de oameni.
„Din ce în ce mai mult se crează şi o comunitate care îi aceptă uşor şi pe cei nou veniţi. Si toţi se supun unor reguli nescrise dar pe care le simt, şi da, într-adevăr există o cameră de linişte în care nu se vorbeşte deloc, însă nici în cealaltă nu se vorbește tare, nu e nimic deranjant şi se înţeleg tacit între ei să îșoi respecte spaţiul, chiar dacă împart aceaşi masă, fac asta cu uşurinţă, pentru că au în comun acel bun simţ intuitiv cumva”, spune Ştefania Oprina, „gazda” anticafenea.
În Bucureşti, prima anticafenea a apărut la sfârşitul anului 2014. S-au deschis apoi şi în Cluj Napoca, Ploieşti şi Braşov. O ora într-un astfel de loc costă 8 lei, iar timpul ţi-l organizezi cum vrei. Într-o lume mereu pe fugă, anticafenelele înseamnă o adevarată oază de linişte şi trai tihnit, cu lecturi inspirate.
„Una dintre surprize cumva a fost ca tinerii citesc! Citesc foarte mult de fapt. Şi citesc lucruri diverse, lucruri noi si vechi, lucruri în diferite limbi. Au dezvoltat o anumită rapiditate pe care o folosesc cum trebuie şi citesc, cred, mai mult decât înainte”, adaugă Ștefania Oprina.
- Etichete:
- cafenea
- anticafenea
- cafenea biblioteca
- spatiu de lucru
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News