„Am decis să renunț la încălzirea termo și să utilizez o mică microcentrală, pentru că ei nu pot suporta, presupun, costurile fiind prea mari. Și costurile mele sunt mai mici”, spune ea.
În aceeaşi situaţie sunt 80 de familii din Craiova, care locuiesc în blocuri unde majoritatea vecinilor şi-au montat centrale pe gaz.
„Pentru ei sunt nişte costuri ceva mai ridicate, vă dați seama, când ai rămas singur într-o scară de bloc, dar și pentru noi, distribuția care o făceai pentru o scară întreagă să o faci doar pentru un singur consumator...”, spune Dan Magla, administrator special Termo Craiova.
Reprezentanţii Regiei de Termoficare susţin că peste 90 la sută dintre cei vizaţi au răspuns favorabil. Cu toate că nu este ieftin să debranşezi apartamentul de la centralele muribunde.
Craiovenii trebuie să achite o taxă de debranșare, care variază între 250 și 700 de lei, în funcție de numărul de camere și, de asemenea, trebuie să suporte cheltuielile pentru montarea unei microcentrale pe gaze, care pot ajunge până la 10.000 lei.
În această vară, 800 de familii au depus dosare pentru debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire. Acum, Regia de Termoficare din Craiova a rămas cu 64.000 de consumatori.
La Focşani, în schimb, autorităţile anunţă reguli mai dure pentru cei care vor renunţa la sistemul centralizat de anul viitor. Au fost introduse zone unitare, din care abonaţii nu au voie să se debranşeze după ce reţelele au fost modernizate.
„50 la sută sunt bani europeni. Acei bani europeni, în condiţiile în care respectiva investiţie nu îşi atinge scopul, trebuie daţi înapoi”, spune Manole Merchea, director ENET Focşani.
Regulile stricte îi nemulţumesc, însă, pe oameni.
„Dacă eu vreau să stau în frig, stau în frig, asta nu înseamnă că statul mă obligă pe mine să rămân captivă în sistem”, spune un locatar.
În ultimii ani, jumătate dintre abonaţii ENET Focşani au renunţat la sistemul centralizat. În acest moment, mai sunt branşate 14.000 de locuinţe.