Şanţurile de la marginea drumurilor din comuna bihoreană Tulca sunt pline cu apa menajeră, dejecţii şi alte mizerii care se scurg din reţeaua de canalizare a satului. Chinul oamenilor a început încă din 2012, atunci când firma contractată de Primărie să facă sistemul de apă şi canalizare a intrat în insolvenţă. Atunci, lucrarea era realizată în proporţie de 70%. Oamenii nu au ţinut cont de asta şi s-au racordat la ţeava de canalizare. Care se termină într-un şanţ de la marginea satului, acolo unde ajunge şi mizeria.
„Nu pot aerisi în cameră, mirosul și dacă treci cu mașina.”
***
„Miroase grozav, sub orice critică, acum că nu e cald miroase, dar la vara, cand vin caldurile...”
Autorităţile spun că, deşi se plâng de mirosuri şi de mizerie, localnicii sunt vinovaţi de situaţie, pentru că s-au branşat înainte de vreme.
Mihai Petran, viceprimarul comunei Tulca: „Pot să spun în mod cert că nimeni nu este racordat în mod legal.”
Garda de Mediu Bihor a intrat pe fir, după ce a fost sesizată de câţiva localnici care au casele în apropierea şanţului în care se strâng dejecţiile.
Monica Crișan, purtător de cuvânt GNM Bihor: „Am verificat partea de sistem de canalizare, partea de rețea care este amplasată, verificând și căminele de vizitare, acestea fiind pline existând chiar evacuari continue de apă uzate.”
În urma controlului, Garda de Mediu a dispus sigilarea reţelei şi decolmatarea şanţurilor. Zilele acestea, firma desemnată să continue lucrările de canalizare va începe golirea conductelor. Lucrarea va costa peste 12 milioane şi jumătate de lei şi trebuie terminată până la sfârşitul acestui an.