Internetul nu are graniţe, iar jocurile periculoase au intrat şi în mintea adolescenţilor români. Autorităţile sunt în alertă şi au pornit o serie de campanii în mass-media şi pe internet. Poliţiştii au declanşat primele anchete după ce unor elevi li s-a făcut rău la şcoală - s-a întâmplat ieri, la Iaşi. Profesorii plănuiesc să-i cheme pe părinţi la şedinţe şi să le vorbească despre riscurile la care se expun copiii lăsaţi singuri pe Internet, relatează Digi24.
Jocul începe cu un amestec de secvenţe video color şi alb negru. Efecte ce ar putea provoca halucinaţii şi sunete amestecate. Simboluri satanice, teme criptice care ar putea speria chiar şi un adult. Exact ce nu are nevoie un tânăr în pragul depresiei.
Rina avea 16 ani. Prietenii o ştiau veselă şi sociabilă. S-a schimbat complet după ce a început să joace. Şi-a luat viaţa la câteva minute după ce a făcut această fotografie, aşa cum i-a cerut vocea virtuală. Jocurile sunt create de reţele criminale din Moscova, susţin specialiştii în securitate cibernetică. Sunt destinate adolescenţilor şi exploatează fiecare slăbiciune a acestora. Manipulaţi, tinerii îşi dau acordul să ducă la bun sfârşit toate sarcinile pe care le primesc.
Sarcinile includ automutilarea sau trezirea la ore târzii în toiul nopţii. Potrivit relatărilor unora, jucătorii au fost puşi de aşa numiţii mentori să se uite la filme de groază o zi întreagă.
Jocurile au invadat ţările din Europa de est, în special comunităţile care vorbesc limbi slave. În România, autorităţile susţin că există doar câteva cazuri izolate. Şi plănuiesc să-i informeze pe părinţi despre riscuri.
„La nivelul unităţilor şcolare, fiecare inspectorat şcolar va transmite, începând de luni, ca comisiile diriginţilor din unităţile şcolare să se convoace şi ulterior să aibă loc şedinţe cu părinţii pentru a se explica, în primul rând, că nu orice joc este joc şi că niciodată nu te joci cu sănătatea sau cu viaţa ta sau a unui coleg de-al tău de la clasă sau din viaţă”, spune Gabriel Ispas, secretar de stat Ministerul Educaţiei.
„Prieteniile din online pot fi fatale. Pot fi prevenite dacă acordă timp celor dragi şi dacă alertăm autorităţile dacă se observă schimbări de comportament în viaţa de zi cu zi şi în mediul online”, spune Georgian Drăgan, IGPR.
Comunicaţi cu copiii dumneavoastră, acesta este sfatul specialiştilor. Într-o ţară care condamnă cenzura, tehnic nu se pot lua foarte multe măsuri. Şi chiar dacă ar exista filtre impuse de autorităţi, cei care au produs jocurile ar putea mereu să găsească breşe prin care să le ocolească. În definitiv, scopul iniţiatorilor de jocuri periculoase este să facă bani. Pozele şi filmările pe care le primesc de la utilizatorii care se automutilează, drept dovadă că şi-au îndeplinit sarcinile, se vând pe piaţa neagră a internetului.
„Instalarea unui soft de asistenţă parentală, care să-l ajute pe părinte să descopere comportamente neobişnuite. Atunci când copilul are un comportament ieşit din tipar, primeşte mesaje de la persoane cu care n-a mai interacţionat până atunci, aplicaţia de control parental îi spune părintelui că se întâmplă ceva cu copilul”, spune specialist securitate cibernetică.