Suma pe care Casa de Pensii Galaţi o cere femeii este de aproape 16.400 de lei. Reprezintă pensia de urmaş încasată timp de trei ani, în perioada 2011-2014. Banii au fost viraţi din eroarea unui funcţionar, iar greșeala este recunoscută chiar şi de şefii Casei de Pensii.
„Acea decizie este eronată. Prin verificările care s-au făcut la nivelul Casei de Pensii, este un proces amplu, nu numai la Casa de Pensii Galaţi, în cazul dumneaei nu sunt îndeplinite condiţiile legale de acordarea pensiei”, a spus Nicu Zburlea, purtător de cuvânt Casa de Pensii Galaţi.
„Am depus acolo o cerere în care solicitam scutirea plăţii. Mi s-a spus că nu mă încadrez, că nu mai eram în plată la 1 octombrie. Motiv pentru care trebuie să dau banii înapoi şi n-am, n-am de unde să dau”, a spus Gabriela Panait. Cei de la Casa de Pensii sunt hotărâţi totuşi să recupereze banii. Ei susţin că femeia nu beneficiază de prevederile legii amnistiei fiscale, care a intrat în vigoare la patru luni după ce autorităţile sistaseră plata pensiei.
„În ceea ce priveşte aplicarea legii cu scutirea sumelor de plată, aceste scutiri se aplică persoanelor care se aflau în plată sau ale căror drepturi se cuveneau la momentul 1 octombrie. Deci, dacă o persoană nu avea în plată drepturile la 1 octombrie, nu beneficiază de scutirile prevăzute de legile în vigoare”, a mai spus Nicu Zburlea.
Avocaţii îi contrazic însă pe cei de la Casa de Pensii, citând chiar din lege. „Legea amnistiei pentru pensionari a fost dată special pentru persoanele care aveau debite restante de plătit. Astfel încât dispoziţiile legale avantajează pe oricine are debite restante către Casa de Pensii”, a spus avocata Carmen Bordei.
Funcţionarul care a comis greşeala la întocmirea dosarului de pensie nu mai lucrează în cadrul instituţiei, prin urmare nu poate fi tras la răspundere.