Mai multe asociaţii neguvernamentale au încercat să obţină sprijin pentru ca statul să finanţeze în sfârşit programul Şcoală după Şcoală. Există o lege care spune asta, dar de şase ani nu se întâmplă nimic, iar părinţii sunt nevoiţi să plătească în medie o mie de lei pe lună pentru after-school-ul copiilor.
Activiştii au vrut să aducă aminte parlamentarilor că PSD a trecut în programul de guvernare finanțarea claselor în care să rămână după cursuri copiii, să își facă temele până se întorc părinții de la serviciu.
Oana Preda, director CeRe: „Unii au fost să stea de vorbă cu noi şi să ne asculte şi să primească materialele noastre, alţii au trecut pe lângă noi ca şi cum n-am fi existat”.
Mii de părinți din toată țara au nevoie de ajutorul pe care statul l-a trecut într-o lege, dar nu a găsit şi bani pentru el. Liviana Tane este o mamă singură care încearcă să aibă grijă cât poate de bine de băiatul ei în vârstă de şapte ani. Uneori simte însă că ajunge la capătul puterilor.
Liviana Tane: „Pentru o mamă singură e destul de complicat să împartă timpul între job, familie, scoala, lecţii, taskuri de serviciu, mai stiu eu ce alte lucruri mai intervin neprevazute peste zi”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Preşedinta comisiei de Învăţământ de la Camera Deputaţilor încearcă să le explice părinților că trebuie să mai aștepte până găsește statul bani pentru programul after-school. Pentru lipsa de fonduri dă vine pe nişte recente măriri de salarii.
Programul funcţionează acum mai mult în after-schoolurile particulare pe care şi le permit puţini părinţi care oricum fac eforturi mari să plătească taxele. Numai în 18% dintre şcolile de stat finanţarea este asigurată de ONG-uri şi în rare cazuri de primării.