Creşterea ROBOR şi scăderea leului în faţa monedei europene declanşează haosul în piaţa imobiliară. Mulţi se gândesc de două ori înainte să cumpere un apartament. Brokerii de credite spun că cererea de locuinţe a scăzut cu peste trei sferturi. Indicele în funcţie de care se calculează dobânzile pentru credite în lei a crescut şi astăzi: este 2,09%, cel mai mare nivel din ultimii trei ani.
Rata unui împrumut Prima Casă în valoare de 262.000 de lei, echivalentul a 57.000 de euro, creşte cu peste 160 de lei, după avansul ROBOR.
Românii s-au speriat deja, spun specialiştii, şi tot mai puţini mai vor acum să se împrumute pentru a-şi lua o casă.
În urmă cu un an ROBOR, indicele în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei, ajunsese la un minim istoric, sub un procent. Acum a revenit la nivelul din 2014 - adică 2,09%.
Dragoş Vîlceanu, Asociaţia Brokerilor Imobiliari: „Rata are legătură cu gradul de îndatorare, persoane care acum trei luni se calificau la 60-70.000, acum se califică la 55, respectiv 65, în concluzie caută apartamente chiar mai ieftine, de aceea acum există un blocaj. Cumpără un apartament mai mic şi mai ieftin”.
În plus, transferul contribuţiilor de la angajator la salariat nu fac decât să toarne "gaz pe foc". Cei care sunt în căutarea unei locuinţe nu ştiu exact pe ce venituri să se bazeze.
Dragoş Nichifor, analist financiar: „Avem o încredere scăzută datorită creşterii ROBOR, încredere scăzută vizavi de salarii, se discută în companii private că vor lăsa acelaşi net pentru angajaţi, dar nu vor creşte brutul aplicând un bonus, ceea ce înseamnă că angajaţii stau cu frică dacă de luna următoare nu mai iau bonus.
Cei mai afectaţi sunt tot cei cu venituri mici.
Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară BNR: „La nivelul persoanelor din ultima treime de venituri, veniturile cele mai de jos, serviciul datoriei este aproape de 70%. Asta, în condiţiile în care am avut cele mai scăzute dobânzi din istorie. La 2 puncte procentuale în plus la dobândă ajungem la 80% de la 70%, din venitul disponibil şi devine povară de plată a ratei scadente”.
Nu doar indicele ROBOR a crescut, ci şi cursul de schimb, care îi afectează pe cei care stau cu chirie. La un cost de 300 de euro, avem o diferenţă de circa 40 de lei faţă de începutul anului. Este echivalentul a două mese de prânz sau a carburantului consumat într-o săptămână.
FOTO: Shutterstock