Doi fermieri din Bihor au văzut cât de scump se vinde laptele de măgăriţă în străinătate şi s-au gândit să facă o afacere aici. În urmă cu un an şi jumătate au cumpărat primele şase exemplare.
"În primă fază am făcut test să vedem cum se mulg, dacă se pot mulge, cât lapte dă. Am ajuns momentan la 150 de exemplare, vrem să creştem, avem propriul centru de prelucrare a laptelui," spune Călin Nistor, asociat al fermei de măgăriţe.
La sfârşitul anului trecut au reuşit să deschidă şi prima fabrică autorizată de procesare a laptelui de măgăriţă din ţară.
După ce este procesat şi îmbuteliat în sticle de 250 de ml, laptele este vândut cu 30 de lei pentru un flacon sau 120 de lei pentru un litru. Produsul final este acreditat ca unul farmaceutic.
"Au avut mai multe etape de evaluare a laptelui de măgăriţă, analizele au fost făcute în laboratoare acreditate de către unităţile farmaceutice," precizează Nicolae Hodişan, şeful Direcţiei Agricole Bihor.
Specialiştii spun că acest tip de lapte are calităţi asemănătoare cu cel matern şi este recomandat în tratamentul mai multor afecţiuni, printre care tuse, alergii şi infecţii gastrointestinale.
"Este foarte indicat pentru persoanele care au intoleranţă la lactoză, pentru că este mult mai tolerat de organism. Este foarte indicat pentru cei care au sistemul imunitar scăzut, pentru cei au alergii," explică Lioara Ciugudean, nutriţionist.
Companiile din străinătate folosesc laptele pentru a face săpunuri, creme pentru faţă şi corp. Din laptele de măgăriţă se face şi brânză care ajunge şi la 1.000 de euro kilogramul.