Discuția despre regionalizare este, în prezent, „o dezbatere de simpozion”, la care nu se ține seama de opiniile populației din viitoarele unități administrativ-teritoriale, a declarat miercuri seară la Digi24 secretarul general al PDL, Gheorge Flutur.
Invitat la emisiunea „Imparțial”, Gheorghe Flutur a apreciat că dezbaterile pe tema regionalizării au început cu stângul.
„Ce văd eu: un heirupism și o dezbatere doar de simpozion. Trebuie să ținem seama de mai multe lucruri. Și de principiul istoric, și de criteriul economic și de criteriul socio-cultural, și de numărul de locuitori”, a spus secretarul general al PDL.
„Pentru ce faci regiuni? Să ne facem că facem sau pentru dezvoltare? Dacă le facem pentru dezvoltare, cred că trebuie o discuție foarte atentă și, în general, această chestiune se face consultând populația”, a adăugat Gheorghe Flutur.
El a mai spus că, în opinia sa, „varianta cu opt regiuni este o variantă pripită și artificială”.
La rândul său, deputatul PSD Eugen Nicolicea a atras atenția că un prim blocaj în calea regionalizării ar putea apărea la modificarea Constituției.
„Dacă nu avem modificată Constituția, nu putem face regiunile, pentru că am avut proasta inspirație să trecem acolo unitățile administrative și printre ele nu se află și regiunile. Dacă nu modificăm Legea referendumului nu va fi cvorum la referendum și nu se va modifica Constituția”, a explicat Eugen Nicolicea.
Regionalizarea, intens dezbătută acum în România, este un proces îndelungat și greu de implementat, spun politicienii francezi si germani care au trecut prin asta.
Parlamentarii români au putut afla mai multe despre regionalizarea din Franţa şi Germania în cadrul unei dezbateri organizate miercuri, la Senat.
Dominique Perben, fost ministru francez al Justiţiei, a explicat că, în ţara lui, regionalizarea a început acum 40 de ani şi nu s-a terminat încă.