Gabriela Firea, despre cutremur: Trebuie să fim pregătiți pentru astfel de situații

Data actualizării: Data publicării:
gabriela firea digi km0-1

Bucureştiul a scăpat fără pagube însemnate, dar seismul de magnitudine 5,3 din noaptea de vineri spre sâmbătă a readus în discuţie riscul la care sunt expuşi cei care locuiesc în clădirile cu bulină. Primarul Capitalei spune că reabilitarea clădirilor merge greu şi din cauză că oamenii nu vor să-şi părăsească locuinţele, ca acestea să poată fi reparate.

„Nu au fost victime şi ne bucurăm mult, nu au fost nici accidente, nu au căzut panouri publicitare, stâlpi de electricitate care ar fi putut produce accidente”, a declarat Gabriela Firea la Digi24.

Ea a spus că s-a desprins doar o parte din faţada unei clădiri de pe bulevardul Regina Elisabeta din sectorul 5.

Primarul general a declarat că imediat după cutremur au fost trimise pe teren pentru verificări persoane de la Poliția Locală, dar și voluntari de la cele 19 spitale din Capitală. „Au constatat că nu sunt pierderi de vieți omenești, doar îngrijorări firești, dar nu atacuri de panică”, a spus Gabriela Firea.

Ea a arătat că panica e contraindicată, dar a subliniat că populația trebuie să fie pregătită pentru astfel de situații înainte ca ele să se producă și a reamintit că e bine ca populația să aibă la îndemână acte, apă, lanternă, baterii, mâncare.

Avem acum în Bucureşti 183 clădiri cu risc seismic încadrate la clasa I de pericol public. Acestea ar trebui evacuate în regim de urgenţă, doar foarte puţine sunt sută la sută în proprietatea Primăriei, restul sunt proprietari care, din păcate, nu şi-au dat acordul pentru evacuare.

Primarul general subliniază că legislația actuală nu ajută la îmbunătățirea situației.

„Legislația actuală spune că toţi proprietarii trebuie să îşi dea acordul scris pentru a pleca din propriile locuinţe pe o perioadă determinată, un an, doi ani, depinde cât durează consolidarea”, a explicat pentru Digi24 primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

În acest moment Primaria Capitalei dispune de circa 100 de apartamente unde s-ar putea muta imediat familiile care locuiesc în clădiri periculoase.

„Sunt câteva familii care au acceptat, din păcate nu poate fi evacuat un imobil dacă doar o familie îşi dă acceptul”, a spus Gabriela Firea.

„Sperăm că în această toamnă ori următorul parlament, ar fi mai bine să nu aşteptăm până după sărbători, să aprobe modificarea legislației propuse şi de vicepremierul Vasile Dîncu, şi din partea Primăriei Generale, astfel încât să putem să lucrăm în comun pentru a putea consolida clădirile cu grad ridicat de risc seismic”, a mai declarat Gabriela Firea.

În Capitală, dar şi în ţară, după cutremurul din 77, s-a impus prin documentele şi autorizaţiile de construcţie ca toate clădirile să reziste la un cutremur de 7-8 grade. În cazul clădirilor publice, să reziste şi la un cutremur de 10 grade. Numai că sunt foarte multe clădiri construite înainte de 77, în anii 60, 50, 40, 30 şi toate aceste clădiri trebuie consolidate. Unele, chiar dacă sunt vechi, sunt rezistente, dar altele sunt deteriorate, multe din ele chiar în urma cutremurului din 77. Nu s-au dărâmat atunci, dar au avut de suferit în ceea ce priveşte structura, a explicat primarul general.

Ea a mai spus că în Primăria Capitalei, pe care o conduce de numai trei luni, nu a observat că ar exista o coordonare și implicare sută la sută. „Existau angajați care depuneau un anumit efort, (...) dar nu era suficient”, spune Firea. Cred că trebuie să existe o structură separată, a adăugat primarul general.

În aceste condiții, primarul general a pledat pentru noua entitate, Administrația pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, a cărei înființare a fost decisă recent de Consiliul General și care se va ocupa, în cadrul Primăriei, de consolidările clădirilor cu risc seismic.

„Cred că trebuie să existe o entitate care să se ocupe exclusiv de toate etapele procesului de consolidare, de la sesizarea expertizării sau reexpertizării, organizarea licitaţiilor şi demararea, prin companiile care se înscriu la aceste licitaţii, în regim de urgenţă, a consolidărilor. Cred că va avea efecte benefice, în ultimii 20 de ani s-au consolidat doar 70 imobile, foarte puţin comparativ cu nevoia. (...) În aceste zile se realizează organigrama, se vor face angajări şi atunci poate începe activitatea”, a anunțat primarul general.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”