Mădălina are 21 de ani şi în vară va termina facultatea de inginerie mecanică. După trei ani de calcule şi experimente, a decis să urmeze și un curs de stilist, oferit gratuit printr-un proiect destinat femeilor din mediul rural. Asta după ce a văzut cât de greu îşi găsesc un loc de de muncă absolvenţii şi colegii de facultate din anii mai mari. Iar din cele 124 de tinere înscrise la școala de coafură, aproape jumătate au mers la facultate, iar 13 au chiar diplome de master.
„Este mai de viitor şi cred că este mult mai la îndemâna oricui această meserie. Sunt mulţi tineri care se reorientează după facultate. Majoritatea. După terminarea facultăţii nu îţi garantează nimeni că o să-ţi găseşti un loc de muncă”, a spus Mădălina.
În aceeaşi situaţie este şi Anca. A urmat cursurile facultăţii de horticultură, iar în curând va termina şi o şcoală postliceală de asistente pentru care a plătit 2.000 de lei. Nu şi-a găsit încă de lucru, aşa că vrea să mai facă o specializare.
„Nu mă bazez pe cele două şcoli. Nu se ştie ce o să fie în viitor”, a spus Anca.
Formatorii spun că din ce în ce mai multe tinere cu facultate se reorientează. „Au şi master chiar, fac şi postliceală. Sunt foarte multe, din ce în ce mai multe”, a spus formatorul Marius Rizan.
Primarii localităţilor unde se desfăşoară cursurile spun că şi comunitatea va avea de câştigat.
„M-aş bucura foarte tare să îşi deschidă - unele dintre ele chiar au zis că o să-şi deschidă - un cabinet de frizerie”, a spus Alexandru Dicu, primar în Malu Mare.
Cursurile pentru dezvoltarea femeilor din mediul rural sunt gratuite. Proiectul este finanţat din fonduri europene, iar la final, cursantele primesc 600 de lei.