Trei români care locuiesc în Anglia spun că au descoperit imaginea tatălui lor, care a decedat între timp, pe pachetele de ţigări care se vând în mai multe ţări din Uniunea Europeană. Avocatul din acest caz susţine că pagubele morale ar putea fi de milioane de euro dacă se dovedeşte că imaginile sunt într-adevăr ale bărbatului şi au fost folosite fără acordul familiei. Nu sunt însă singurii care spun că fotografia ar fi a lor sau a cuiva din familia lor.
ACTUALIZARE. Cel puțin 60 de persoane din toată Europa au reclamat că acea fotografie le-ar aparține lor sau unui membru al Familiei. Comisia Europeană și oficialii din România spun însă că toate fotografiile care au fost selectate să apară pe pachetele de țigări au consimțământul celor fotografiați sau al familiilor acestora.
Pe milioane de pachete de ţigări apare o imagine despre care se spune că este a unui român care a murit acum doi ani. Familia afirmă că bărbatul a fost internat într-un spital din Cluj şi de acolo ar putea proveni imaginea.
Adrian, reclamant în cazul pachetelor de ţigări: „Cum aţi fi reacţionat dumneavoastră să vă vedeţi părintele mort pe pachetul de ţigări? Am slăbiciuni, văd că şi la inimă, mă doare şi stomacul cred că din cauza emoţiilor. Nu îmi mai trebuie nimic deocamdată. Este prea mult pentru un timp atât de scurt. Am frate care stă în Arad şi a cumpărat ţigări şi a văzut poza respectivă. Cumnaţi de-ai mei au găsit la lucru pachete din alte ţări: Polonia, Cehia şi aici în Marea Britanie cu poza lui pe pachet. În toate magazinele din Anglia au apărut de o săptămână. Am găsit în centru unde stăm, în oraşul din Anglia, în centru, pe jos, pachete de ţigări cu poza tatălui nostru. Nu cred că i-ar plăcea cuiva să vadă aşa ceva”.
Despăgubirile morale cerute pot fi de milioane de euro.
Adrian Cuculis, avocat: „Discutăm de imaginea unui bărbat întins pe un pat de spital, intubat, îmbrăcat într-un tricou alb. În 2014 când a intrat în vigoare directiva europeană ce transpunea aceste imagini horror, tatăl lor a fost internat, a suferit o intervenţie chirurgicală pentru care a fost necesară o anestezie totală. O să dăm în judecată în principal Ministerul Sănătăţii, vom chema în garanţie Spitalul din Cluj, directorul de acolo, pe toţi care s-au ocupat de respectiva intervenţie chirurgicală şi probabil vom încerca să atragem şi răspunderea societăţilor producătoare de ţigarete care au folosit această imagine pe pachetele lor de ţigări”.
Producătorii de ţigarete se apără şi spun că au acţionat conform legii de transpunere a directivei tutunului, modificată în noiembrie 2016.
Gilda Lazăr, director afaceri publice al unui producător de ţigarete: „Există trei seturi de imagini obligatorii pe care producătorii trebuie să le afişeze pe pachetele de ţigarete. ne-au fost puse la dispoziţie în format electronic de către Ministerul Sănătăţii. Fiecare set se schimbă după un an. Deci setul actual este valabil până la 31 decembrie 2017”.
Digi24 a solicitat un punct de vedere şi Ministerului Sănătăţii, care a promis că va transmite în scurt timp o poziţie oficială cu privire la acest subiect.