În timp ce alte comune s-au depopulat, numărul locuitorilor din Ciugud, judeţul Alba, a crescut în ultimii opt ani cu aproape un sfert, de la 2.700 la 3.200 de oameni. Noii localnici sunt, în cea mai mare parte, foşti orăşeni din Alba Iulia, care au preferat aerul mai curat şi tihna de la ţară.
Elena este una dintre persoanele care, fără să stea prea mult pe gânduri, s-a stabilit cu familia în Ciugud, acum şase ani.
„Nu m-aş mai întoarce la oraş, pentru că aici avem toate condiţiile. Utilităţile sunt la fel şi chiar mai multe: aerul mai curat, spaţiul mult mai generos”, spune Elena Drăghici, localnică.
Atractivitatea localităţii se explică prin proiectele europene care au modernizat comuna în ultimii zece ani. 16 milioane de euro au fost folosiţi până acum pentru apă, canalizare, gaze, piste de biciclete, iluminat stradal şi internet gratis în parcuri.
„Dacă era să facem ceea ce am realizat pe banii noştri am fi avut nevoie de bugetul de veniturile proprii ale comunei Ciugud pe urmatorii 150 de ani”, spune Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.
Autorităţile locale au amenajat şi o zonă industrială, unde 20 de investitori oferă 700 de locuri de muncă localnicilor. E vorba de fabrici de materiale electrice, procesatori de carne sau diferite depozite.
„Au venit foarte mulţi oameni de la oraş... Da, foarte mulţi, s-a mărit comuna”, spune unul dintre localnici.
Investiţiile cu bani de la Bruxelles nu se opresc. Primarul vrea să construiască în acest an şi o grădiniţă modernă, o investiţie de 850.000 de lei.
„Pe acest amplasament va fi construită noua grădiniţă cu program prelungit a comunei Ciugud. Ne dorim să le oferim acestor familii un loc în care ei să şi poată lăsa copiii de la 6 dimineaţa la 6 după masa”, explică primarul.
„E o idee foarte bună. Majoritatea părinţilor îi duc la Alba, aici o să fie mai aproape şi ţinând cont că o să fie şi program prelungit, de masă şi somn acolo”, spune o femeie din localitate.
Comuna Ciugud se află la aproximativ zece kilometri din Alba Iulia şi este una din puţinele localităţi rurale din ţară în care numărul de locuitori a crescut.