Fonduri europene pentru cei care angajează persoane defavorizate

Data publicării:
BANI PORTOFEL-3

Doi tineri clujeni pasionați de escaladă și drumeții montane sunt printre cei care au luat fonduri europene pentru afacerea lor. Au o asociație care promovează turismul în localitatea Rîmetea, din județul Alba, sat inclus în patrimoniul UNESCO.

„Noi oferim posibilitate pentru bicicletă, avem 20 de biciclete de închiriat. La nevoie, organizăm circuite și trasee cu bicicleta, avem caiace și canoe cu care organizăm ture pe apă”, spune Zsuzsa Ințe, antreprenor.

Ghid turistic este un localnic care din 2009 făcea naveta în Ungaria. Doar acolo găsise un loc de muncă în specializarea sa, de mecanic auto. „Contează și distanța. Familia e acasă, copilul, nevasta. Eram plecat cu lunile, acum că stau acasă îi mult mai bine”, povestește Paul Iuliu, angajat.

O idee de afacere tradițională a avut și Attila Lemet. A deschis în satul Răscruci din judeţul Cluj un atelier de ţesături tradiţionale în care lucrează patru tinere din familii defavorizate.

„Ne-au ținut și ceva curs și după aia ne-au arătat modelele și după ele am încercat să facem și noi”, spune Melinda Sava, angajat.

„Lucrăm numai din fire naturale, bumbac, în proporție de 80% folosim lână și este vopsită tot cu vopsele naturale, deci încercăm să ne apropiem cât mai mult de produsele tradiționale”, explică Attila Lemet, antreprenor.

Afacerile tradiţionale care au primit finanţare europeană trebuie să funcționeze cel puţin trei ani.

Ei au primit un grant din care au putut să își cumpere echipamente, au subvenționat o perioadă salariile și cheltuielile curente cum ar fi abonamente chiar și promovare.

20 de mici firme din județele Mehedinți, Dolj, Cluj, Timiș, Alba, Suceava și Covasna au primit astfel de fonduri europene. Finanțarea totală se ridică la zece milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri