Campanie inedită pe uliţele unui sat din România. Funcţionarii unei primării din judeţul Iaşi bat din poartă în poartă şi le aduc aminte localnicilor că trebuie să-şi plătească taxele şi impozitele. Este o operaţiune care, în ultimii 4 ani, a adus în bugetul local peste 90% din totalul sumelor care trebuie achitate.
Scenele din anii '30, din curtea lui Ilie Moromete, par mai actuale ca oricând în comuna Tătăruşi, din judeţul Iaşi:
- Tanti Floarea, mata ţi-ai plătit impozitul anul acesta la Primăria Tătăruşi?
- Nu. De amu.
- Ar fi bine, astăzi mâine, să mergeţi.
De câteva zile, funcţionarii primăriei iau casele la rând şi îi anunţă pe localnici că pot să plătească dările la căminul cultural din sat. Varianta online iese din discuţie la Tătăruşi, ca în majoritatea zonelor rurale, de altfel.
-Ştiţi că puteţi plăti online, la ghişeul.ro?
-Ştim, ştim. Dar noi, cei mai în vârstă, ne pricepem mai puţin.
-Noi nu avem internet aici.
În lipsa tehnologiei, zeci de localnici stau la rând în faţa căminului cultural să achite impozitul.
Aproape 3.000 de localnici din Tătăruşi trebuie să plătească an de an taxe şi impozite locale, adică între 200 şi 300 de lei. Unii nu se grăbesc însă deloc. De aceea primarul îşi trimite de patru ani funcţionarii să stea pe capul oamenilor.
Costel Iosub, primarul din Tătăruşi: A adus rezultate bune, numai beneficii. Gradul de colectare a taxelor şi impozitelor locale a crescut considerabil.
Din 2016, de când umblă prin comună Caravana dărilor, cum spun localnicii, primăria a reuşit să adune de la oameni aproape toate taxele datorate, cam 800 de mii de lei în fiecare an. Chiar dacă unii se tocmesc sau trag de timp, până la urmă dau banii, ca să nu îi mai vadă pe funcţionari la poarta lor.