Perceptorul din Moromeţii este realitate în Botoşani. Edilul oraşului Ştefăneşti l-a angajat special să meargă din poartă în poartă şi să recupereze datoriile de la localnici. Edilul spune că din cauza lor, primăria va rămâne în toamnă fără niciun leu, aşa că asta ar fi singura soluţie ca în conturi să se mai strângă ceva bani.
- Hai, hai, Ilie, hai că mă grăbesc. Mai am de mers la 60 de oameni.
- Păi nu spusei că n-am, măi jupuitule.
- Ce dracu' mă Ilie, că ţi-am tăiat şi chitanţă.
- Nu am.
- Hai, că statul nu mă plăteşte să îmi pierd timpul prin curţile oamenilor.
- De la primărie suntem, de la Direcția Taxe și Impozite, domnul Balaniuc Dumitru. S-au acumulat niște datorii foarte mari la impozite, știți, nu? Cum o să le rezolvăm, cum?
Vasilică Iacob bate zilnic toate ulițele Ștefăneștiului, la vânătoare de rău-platnici.
- Diferiți oameni, recalcitranți poate sunt, când le spui de bani...
Reporter: Cum încercați să-i convingeți pe oameni să-și plătească taxele?
- Vorbind frumos, ne înțelegem, na, sunt situații
Bărbatul a primit de la primar misiunea să recupereze aproape 4 milioane de lei, datorii care s-au adunat în ultimii opt ani. Localnicii, însă, sunt sceptici.
- Cum să-i iei, cu japca? Că recuperatorul cam așa-l traducem. Să o credem noi că dacă se duce în partea aia către Bădeuți cu vorba bună, în partea aia sunt care nu lucrează...
- Sunt care nu au bani, de asta nu au de unde să recupereze.
„Nu mi se pare normal unul să plătească și unul să nu plătească, trebuie să fac cumva. Pentru ultimele trei luni din an nu am bani de salarii. Eu cred că unele persoane nu au bani, dar unele sunt răuvoitoare și nu plătesc”, declară Florin Buțura, primarul orașului Ștefănești.
În Ştefăneşti sunt 2.500 de datornici, adică, jumătate din populaţia localităţii. Recuperatorul are un salariu de 2.900 de lei brut, dar dacă reușește să adune suficienți bani din datorii, primește anul acesta și un bonus.