Inspectorii sanitari din Dolj merg însoţiţi de jandarmi într-un sat în care a fost confirmat un caz de pestă porcină. Este a doua zi în care încearcă să sacrifice animalele din gospodările localnicilor. Cei mai mulți și-au sacrificat, însă, porcii.
ACTUALIZARE 15.31. Poliţişti, jandarmi şi inspectori sanitari au descins în această dimineaţă în comuna Secu pentru a ucide porcii din gospodăriile oamenilor. Autorităţile au mai găsit, însă, jumătate din totalul porcilor din comună pentru că localnicii fie şi-au sacrificat animalele, fie le-au ascuns.
Localnicii din Secu au aflat de mult ce se întâmplă în focarele de pestă porcină africană. Chiar dacă un singur animal este bolnav, toţi ceilalţi sunt omorâţi.
Localnică: Nu se interesează nimeni, nu se interesează doctorii, porcii ni-i ia. Ce să facem noi, Dumnezeu unde e, de nu ne vede?
Oamenii s-au adunat la intrarea în sat şi i-au oprit acolo pe inspectorii DSV care veneau cu misiune clară: să sacrifice 92 de porci. După patru ore de scandal, spiritele s-au încins şi au fost chemaţi poliţiştii şi jandarmii. Nici aceştia nu i-au convins pe săteni că trebuie să renunţe la porci.
Reprezentanţii primăriei au turnat şi ei gaz pe foc.
Viorel Ţirei, viceprimar: De ce a durat un diagnostic două săptămâni, în condiţiile în care nu suntem prima poziţie cu pestă porcină şi suntem al n-lea judeţ în care apare. Ca atare, ar fi trebuit ca viteza diagnosticului să fie mult mai rapidă”.
Narcis Purcărescu, prefect de Dolj: Au fost filtrele organizate de poliție împreună cu jandarmeria la ieșirile din localitate, pentru prevenirea a...dacă începe lumea să-și taie porcii sau să înceapă să-i ducă dintr-o localitate în alta”.
După ce virusul a fost confirmat la un animal din Secu, Doljul a devenit al 17 judeţ care a intrat pe lista celor afectate de pesta porcină africană.