Caz tulburător la Iaşi. O fetiţă de doar 3 ani a fost găsită în frig, în propria locuinţă, lângă trupul fără viaţă al mamei ei. Aşa au descoperit-o medicii de la ambulanţă, care însă nu au mai putut face nimic pentru a o salva pe femeie. Cazul scoate însă la iveală faptul că, deși familia fusese monitorizată cu mai mulți ani în urmă de Protecția Copilului, acum nimeni nu s-a mai preocupat de condițiile în care locuiește familia.
Medicii de pe ambulanţă au avut parte de o scenă cutremurătoare. Într o casă dărăpănată în frig un copil îşi ţinea mama în braţe, deşi femeia era inconştientă pe podea de mai multe ore.
Diana Cimpoeșu, medic-șef al Unității de Primiri Urgente (UPU) din cadrul Spitalului Județean Sfântul Spiridon: Alături de ea se afla fetița, o ținuse, stătea apropiată de mamă fără a-și da seama că aceasta are nevoie de ajutor. Pentru că stătuse și nu fusese îngrijită în aceste ore, fetița era ușor hipotermică. Echipajul ne-a declarat că îi ținea capul mamei sale.
Medicii nu au mai putut face nimic pentru a o salva pe femeia cunoascută cu probleme cardiace. Tragediile s-au ţinut lanţ în această familie în ultmii ani. În aceeaşi casă, în 2009, doi din cei patru copii ai familiei lăsaţi nesupravegheaţi au murit într-un incendiu.
Reporter: Fiica dumneavostră avea grijă de copii atunci?
Nicolae Mardare, bunic: Nu prea, nu prea. Eu eram ieșit la pensie dar tot eu suportam și pe dânsa că nu a avut serviciu. De ce să sufere niște copii dacă tu ca mamă nu ai de unde să câștigi pâinea?
Atunci, din cauza condițiilor în care locuia familia, cei doi copii rămaşi în viaţă au fost dați de autorităţi în grija bunicilor. De atunci, familia nu a mai fost monitorizată.
Tiberiu Bantaș, purtător de cuvant la DGASPC: Cazul a fost monitorizat la vremea respectivă dar ca urmare a faptului că în familie nu se mai afla niciun copil la momentul respectiv, cazul nu a mai fost monitorizat.
Locuinţa unde se aflau mama, concubinul şI acest copil era una insalubră.
Reprezentanții Direcției de Asistență Comunitară spun că au prea puţini angajaţi şi că intervin doar dacă sutn sesizaţi.
Luminița Munteanu, director Direcţiei de Asistenţă Comunitară (DAC): Majoritatea situațiilor sunt cele sesizate de către persoane fizice însă se întâmplă ca atunci când se efectuează o anchetă socială pe teren să identificăm alte cazuri noi.
Liviu Măgurianu, coordonator proiect „Salvați Copiii”: O problemă majoră cu care ne confruntăm este sărăcia extremă. Mulți copii pe perioada iernii trebuie să-și pună caietele de teme pe foc pentru a se încălzi și aleg între a-și face tema și a supraviețui.
Fetița de trei ani este internată acum la Spitalul de Copii din Iași. Când își va reveni complet va ajunge fie în grija bunicilor, fie în plasament la un asistent maternal.