În Brașov nu a început încă eutanasierea câinilor comunitari, pentru că, spun autoritățile, animalele nu provoacă probleme.
„Încă nu s-au început procedurile de eutanasiere, avem foarte mulţi câini sociabili, avem foarte multe donaţii şi pentru asta nici nu e necesar să începem eutanasierea câinilor”, susține tehnicianul veterinar Dorin Moldovan .
„Eutanasieri s-au facut doar strict pe cazurile care nu puteau fi recuperate, câini foarte bolnavi şi care trebuiau să intre în această procedură”, explică viceprimarul Adrian Atomei.
În adăpostul din Brasov sunt aproximativ 170 de câini. Zilnic, în jur de 10 dintre ei sunt sterilizaţi.
„Sunt foarte mulţi voluntari care vin şi ne ajută şi mulţi dintre ei aduc în continuare cetăţeni pentru a se face adopţia fiecărui câine care se poate da spre adopţie, deci dacă e sociabil”, spune Dorin Moldovan.
Nici la Cluj-Napoca, autorităţile nu au dat undă verde eutanasierii câinilor fără stăpân.
„Am menţinut politica pe care am avut-o până acum în această direcţie, respectiv de a eutanasia exclusiv cazurile irecuperabile. Și vorbim aici de câini care au fost victime ale unor accidente spre exemplu şi rănile pe care le-au suferit sunt atât de mari încât nu au nicio şansă de supravieţuire”, afirmă Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.
Chiar dacă în Cluj-Napoca sunt aproximativ 500 de maidanezi, doar 50-60 de animale sunt ridicate lunar de pe străzi, în condiţiile în care adăpostul din oraş este aproape plin.
„Momentan mai sunt vreo şase locuri şi am început lucrările pentru extinderea adăpostului de câini. Se va mai mări cu 65 de locuri şi sperăm că situaţia o vom putea ţine sub control”, spune Mioara Macrinici, şeful Centrului de Ecarisaj Cluj-Napoca.
În fiecare lună, de la ecarisajul din Cluj-Napoca sunt adoptaţi în jur de 40 de câini. Cei mai mulţi sunt scoşi din adăpost de asociaţiile de protecţie a animalelor din oraş şi trimişi spre adopţie în străinătate.