Astfel, unul din patru părinţi recunoaşte că îşi bate copilul şi mai mult de jumătate dintre copiii care au participat la studiu au declarat că sunt agresaţi acasă. Violenţe sunt şi la şcoală - 86% dintre elevi susţin că sunt certaţi de profesori atunci când greşesc.
62% dintre copiii chetionaţi afirmă că, atunci când părinţii sunt supăraţi, îi bat cu diverse obiecte - lingură de lemn sau curea. Dar, cei mai mulţi sunt pălmuiţi, arată studiul „Salvaţi Copiii”.
„Mai există un procent îngrijorător, 20% dintre părinți care nu se străduiesc să invoce o justificare pentru acest comporatment abuziv”, spune psihologul Diana Stănculeanu.
Numărul părinţilor care recunosc că îşi bat copiii a crescut, de la unul din şase părinţi, în 2003, la unul din patru, în prezent.
Copiii abuzaţi fizic sau emoţional ajung să se teamă de părinţi, devin introvertiţi şi depresivi.
„20% dintre părinți și 34% dintre copii afirmă că în procesul zilnic de educare se folosesc de amenințări asupra copilului, ca să facă ceva”, mai afirmă psigologul Diana Stănculeanu.
Copiii sunt victimele abuzurilor şi la şcoală. Potrivit studiului, 61% dintre copii spun că sunt certaţi de profesori atunci când greşesc, în timp ce unul din trei elevi este jignit. Îngrijorător este faptul că 6% dintre copiii intervievaţi au primit şi corecţii fizice de la dascălii lor.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, vrea să introducă un sistem de alertare pentru cazurie de violenţă din şcoli. „Vreau să văd profesori dați afară din sistem pentru că au bătut copiii”, spune ferm ministrul.
Organizaţia „Salvaţi Copiii” demarează o campanie de educare a părinţilor pentru ca aceştia să nu folosească violenţa ca mijloc de educaţie.