Monumentul nepăsării într-o comună din Dolj. Soldatul dintr-o statuie dedicată eroilor din cele două războaie mondiale nu mai are cap de aproape o jumătate de an. Timpul a distrus, iar autorităţile s-au adaptat. De Ziua Naţională au depus coroane cu flori la picioare.
“Ştiau că merg la luptă, ştiau că moartea îi pândeşte. Dar mai ştiau că jertfa lor îi va elibera pe cei dragi.” Este un scurt fragment din discursul pe care Aurel Turcitu l-a susţinut la inaugurarea monumentului. Şi atunci, ca şi acum, bătrânul de 92 de ani a vărsat lacrimi amare pentru singurul său frate pierit pe front, în Al Doilea Război Mondial.
Aurel Turcitu, profesor pensionat: N-au avut nimic în mintea lor de ce a simbolizat acest obiectiv istoric. Mama mea a murit jelind în fiecare zi.
Sunt ani de zile, spun localnicii, de când statuia este distrusă puţin câte puţin.
Localnic: Ba o mână, ba capul, ba puşca. Până la urmă mai au să o doboare de tot. Poliţia, degeaba e poliţie.
La picioarele eroului necunoscut, decapitat şi batjocorit de urmaşi, autorităţile au depus, de Ziua Naţională, coroane. Au adus copiii cărora le-au vorbit de cinstirea memoriei străbunilor.
Primăria nu are mare zor cu restaurarea monumentului, mai ales că a trecut şi Ziua Naţională, când sperau la o soluţie de moment. Au cerut şi ajutorul unui specialist, dar nici el nu s-a grăbit prea tare.
Aurel Turcitu, viceprimar Terpeziţa: N-a avut timp. Ni s-a propus să facem proiect pentru restaurarea acestui monument, de la cultură, de la Consiliul Judeţean. Lucru pe care o să-l rezolvăm anul viitor.
Între timp, poliţia face cercetări. Din luna iulie şi până acum, s-a reuşit doar stabilirea unui cerc de suspecţi.
Cosmin Grădinaru, purtător de cuvânt IPJ Dolj: În cauză există un cerc de bănuiţi, iar persoanele respective, conform codului penal, riscă pedeapsa închisorii de la două luni, la trei ani sau amendă.
Monumentul eroului necunoscut a intrat în patrimoniul primăriei Terpeziţa în 1940 şi este închinat atât celor care şi-au dat viaţa pentru patrie în Primul Război Mondial, cât şi celor care au pierit în Al Doilea Război Mondial.