Seceta a îngenuncheat agricultorii din Dolj. Căldura cruntă a uscat culturile tradiționale, dar a creat condițiile perfecte pentru plantele exotice. În stațiunea de cercetare de la Dăbuleni, curmalul chinezesc o duce foarte bine. Producătorii pot scoate chiar și 20 de kilograme de fructe dintr-un singur pom. Acum și alți fermieri din județ se gândesc să înființeze astfel de culturi exotice mai ales că, spun aceștia, pe viitor ar putea face și rachiu de... curmale.
"Sunt dulci, gust de măr, crocant, sunt foarte bune", constată un fermier.
În ciuda căldurii extreme și a lipsei ploilor, plantația de curmal chinezesc arată extraordinar, iar specialiștii stațiunii de cercetare de la Dăbuleni sunt foarte încântați de rezulate.
"Această specie, Ziziphus Jujuba, se simte foarte bine în aceste condiții, strălucește, producția este normală, ceea ce ne dă speranțe pentru viitor, că stațiunea va veni cu o specie nouă pentru România", spune Aurelia Diaconu, directorul Stațiunii de Cercetare Dăbuleni.
"Producția anul acesta este una foarte bună. De exemplu, angajații de la această stațiune au recoltate, de la un singur pom, peste 20 de kg de fructe", transmite Elena Alexandru, jurnalist Digi24.
Fermieri din toate colțurile țării au venit să vadă cu ochii lor minunea și să afle mai multe despre avantajele unei astfel de culturi.
"- Arată super! Super! Mă tentează să fac. Am o plantație de smochini în Alexandria, în Teleorman.
- Și v-ar tenta și asta.
- Da, da!", spune un fermier.
" - M-a convins pur și simplu prin felul în care arată și prin gust și poate potențial economic. Am auzit că se face și rachiu din el", spune un alt agricultor.
"- Înființăm și culturi de curmal.
- Înlocuiți roșiile?
- Păi când n-om mai putea, o să le înlocuim, ce să facem?!", se întreabă retoric un alt fermier.
Plantația de curmal de la Dăbuleni se întinde pe două hectare, iar un kilogram din aceste fructe se vinde cu 16 lei.
Reporter: Elena Alexandru
Operator: Adrian Niță
Editor : Izabela Zaharia