Fostul preşedinte al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi-a dorit un serviciu medical de urgenţă care să funcţioneze în paralel cu cel naţional, dar doar pentru locuitorii judeţului şi cei din regiunea Dobrici, din Bulgaria. A reuşit să obţină pentru acest proiect peste 4 milioane de euro, bani europeni, dar nu şi avizele necesare de la Ministerul de Interne şi Ministerul Sănătăţii.
„Am constatat că autorizaţiile şi aprobările pe care noi le credeam că le vom obţine uşor nu s-au putut obţine”, a declarat Cristian Darie, vicepreşedintele CJ Constanţa.
Instituţia condusă de Nicuşor Constantinescu voia ca elicopterul să fie integrat în sistemul de urgenţă 112, dar să nu fie operat de SMURD. Pentru asta, administraţia judeţului Constanţa ar fi trebuit să înfiinţeze un alt dispecerat, care să alerteze la nevoie echipele medicale.
„Consiliul Județean Constanța nu a reușit să semneze un protocol de colaborare cu SMURD pentru furnizarea acestor medici, cum de altfel nu a reuşit nici să convingă SMURD ca acest elicopter să fie implicat în sistemul 112”, a declarat Adrian Vasilache, directorul general al Aeroportului Tuzla.
Drept urmare, elicopterul a făcut, cu mici excepţii, doar zboruri de antrenament.
La începutul acestei luni, destinaţia aparatului de zbor a fost schimbată. A fost reînmatriculat, a primit numere militare și a început să fie folosit de Inspectoratul General al Aviaţiei din Cadrul Ministerului de Interne.
Până de curând, elicopterul a stat într-un hangar deţinut de un aerodrom privat, în baza unui contract de întreţinere în valoare de 800.000 de euro.
Asta deşi SMURD - care preluase aparatul de zbor de la sfârşitul lunii trecute - se oferise încă de anul trecut să-l modernizeze gratuit şi să suporte costurile de operare.
Pentru că elicopterul nu a fost utilizat decât de puţin timp în scopul pentru care a fost achiziţionat, Consiliul Judeţean Constanţa ar putea fi obligat să restituie şi banii primiţi de la Uniunea Europeană.