Elevi în vacanță forțată
Părinţii nu-şi mai permit să plătească drumul până la şcoală după ce, de două luni, transportatorul a mărit tariful cu 30%. Reprezentanţii firmei de microbuze spun că dacă nu luau această măsură ieşeau în pierdere.
În picioare şi câte doi pe scaun. Aşa călătoreau zilnic cei 80 de elevi din Eșelnița care trebuiau să ajungă la liceul din Orşova. Erau înghesuiţi în autobuze mizere pentru care părinţii plăteau din ce în ce mai mult. „Ne vorbesc foarte urât, ne ţin înghesuiţi şi ajungem la ore târzii acasă şi la şcoală”, spun elevii. „Condiţiile sunt jalnice, microbuzele sunt pline de praf, la unele se deschid uşile în timpul mersului”, mai spun aceștia.
După ce au aflat că urmează să plătească 120 de lei pe lună pe abonamentul de transport, adică dublu faţă de începutul anului şcolar, părinţii au refuzat să-şi mai trimită copiii la ore. Mai ales că elevii ajungeau cu întârziere. „Primul preţ, ca să ne atragă, a fost de 60 de lei, al doilea 80 şi acum le-au promis la copii că vor să facă 120. E prea mult”, spun părinţii. „Pleacă la 8 fără 15 şi la 8 ei încep cursurile. Au fost şoferi care au făcut cinci minute. Sunt totuşi 8 km. Mai sunt şi înghesuiţi. Vă daţi seama că nu este siguranţă”, mai spun aceştia.
De cealaltă parte, conducerea firmei de transport spune că de vină ar fi tocmai elevii. „Se urcă abuziv în maşină, sună prin 112 să anunţe poliţia, am primit 4000 de lei amendă. S-au urcat patru în picioare, au sunat şi nu putem să ne înţelegem cu ei”, a declarat Marinela Marinescu, administratorul firmei de transport. Despre conflictul dintre părinţi şi firma de transport a aflat şi primarul care promite că va găsi o soluţie.
„Mâine mă voi deplasa la Prefectura Mehedinţi să găsim o soluţie alternativă la această situaţie”, a precizat Ioan Ciuru, primar Eșelnița.
Între timp, la şcoală, absenţele curg. „Scutiri nu pot să existe din moment ce nu sunt bolnavi şi o să ajungă la scăderea notei la purtare”, a spus Gheorghe Oprescu, directorul Liceului Teoretic Traian Lalescu.
Între Eșelnița şi Orşova sunt 8 kilometri. Până în urmă cu două luni, pe acest traseu aveau contract două firme de transport. Când una dintre ele s-a retras, cealaltă a crescut preţul abonamentelor, de la 60 la 80 de lei.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News