Dragoș Pîslaru: Serviciile sociale sunt viitorul sistemului de protecție, nu beneficiile

Data actualizării: Data publicării:
dragos pislaru
Foto: gov.ro

Rolul asistenților sociali pare inutil atâta vreme cât se va crede că, prin virarea unor sume de bani, se rezolvă problema persoanelor vulnerabile sau care se află la marginea societății, a afirmat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, care s-a întâlnit luni cu reprezentanții federațiilor sindicale în prima Comisie de dialog social privind sistemul național de asistență socială.

dragos pislaru
Foto: gov.ro

„Aș vrea să ridicăm agenda referitoare la importanța asistenței sociale și a serviciilor de asistență socială la nivel național. Cred că avem cu toții o gândire comună și sper că serviciile sociale sunt viitorul sistemului de protecție, nu beneficiile. Al doilea lucru este că serviciile nu sunt generatoare de costuri, ci sunt generatoare de beneficii pentru societate și atunci discutăm despre deblocarea cheltuielilor care țin de salarizarea din sistem (...) Ca să dezvoltăm serviciile, noi avem o problemă și de cantitate, pentru că nu sunt suficiente, dar și de calitate, din rațiuni de subfinanțare, dar uneori și din ignoranță sau indolență. Cred că e important să recunoaștem împreună o agendă și să încercăm să o promovăm (...) Discutăm aici de o abordare de la nivelul primăriei până la nivel județean și central, fiecare cu responsabilitățile lor, dar care nu sunt aliniate în acest moment din perspectiva înțelegerii conceptului de asistență socială”, a spus Dragoș Pîslaru, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), Pîslaru a făcut un apel către sindicate de a lucra împreună pentru a face o analiză profundă a sistemului și a nevoilor sale, dar și pentru a pregăti un plan de măsuri, care să fie asumat și agreat de toate părțile implicate.

Pe de altă parte, reprezentanții sindicatelor din asistență socială au atras atenția că Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) sunt conduse de persoane numite politic și au apreciat că astfel de discuții sunt necesare în contextul în care în sistemul de asistență socială sunt cheltuite resurse financiare importante, iar salarizarea și calitatea serviciilor oferite lasă de dorit.

Aceștia au apreciat interesul Ministerului Muncii pentru problemele asistenței sociale, subliniind că pe agenda publică se regăsesc frecvent problemele din sănătate sau din educație, dar nu și cele din asistență socială, în contextul în care, prin aceste Direcții de Asistență Socială, se consumă sume importante de bani și, cu toate că pentru cheltuielile materiale se găsesc mereu resurse, acestea nu sunt niciodată disponibile când e vorba de salarizarea oamenilor.

În acest context, s-a avansat ideea elaborării unui plan social, care să includă imaginea reală a sistemului, dar și măsuri concrete pentru remedierea problemelor.

De asemenea, reprezentanții federațiilor sindicale au atras atenția că există diferențe foarte mari de la județ la județ în ceea ce privește salarizarea, situație la care s-a ajuns din cauza faptului că legea este interpretată diferit, și au propus ca noua Comisie de dialog social privind sistemul național de asistență socială să fie, din punct de vedere al salarizării, o "anticameră pentru discuțiile pe Legea salarizării".

Sindicatele au mai precizat că una dintre așteptările lor este găsirea de soluții pentru stoparea "pomenilor", arătând că este nedrept ca unii să primească 350 de lei fără să facă nimic, în timp ce alții muncesc pentru un salariu de doar 800 de lei, dar și că este necesară o uniformizare a reglementărilor pe asistență socială.

La finalul discuțiilor s-a stabilit ca reprezentanții tuturor federațiilor sindicale care au în componență sindicate din asistența socială să trimită, până în 26 septembrie, propuneri de modificare a Legii 292/2011 privind asistența socială, dar și a reglementărilor referitoare la asistentul maternal profesionist.

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, și federațiile sindicale care au în componență sindicate din asistența socială s-au întâlnit luni, pentru prima oară, în cadrul Comisiei de dialog social privind sistemul național de asistență socială, creată cu scopul de a analiza managementul resursei umane din domeniul asistenței sociale, dar și de a crea un set de recomandări care să contribuie la creșterea calității acestor serviciilor oferite, pentru a veni în mod real în sprijinul persoanelor vulnerabile.

Principalele teme discutate în prima Comisie de dialog social au vizat necesitatea ajustării Legii 292/2011 privind asistența socială, direcționarea resurselor financiare pentru dezvoltarea de servicii, pregătirea resursei umane, statutul asistentului maternal profesionist, dar și salarizarea din sistemul de asistență socială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...