Europa arde, PSD și PNL se comasează

Data actualizării: Data publicării:
Dragoș Pîslaru
Dragoș Pîslaru
Europarlamentar Renew Europe
Dragoș Pîslaru, europarlamentar, co-președinte REPER, Președinte al Comisiei de Muncă din Parlamentul European Profesor, cercetător, antreprenor, apoi ministru, Dragoș Pîslaru este în prezent co-președintele partidului REPER și membru al Parlamentului European. Afiliat în Parlamentul European în grupul politic Renew Europe, Dragoș Pîslaru este co-raportor pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență și REpowerEU și a fost ales în ianuarie 2022 președintele Comisiei de Ocupare a forței de muncă și Afaceri sociale (EMPL).
dragos pislaru
Foto: Digi24

Obosiți de atâta comasare, trecem cu vederea o problemă mult mai mare decât România.

Soarta acestei țări acum este condiționată doar de funcțiile celor doi lideri ai coaliției, dar toată lumea politică uită sau ascunde sub preș faptul că războiul amenință Europa din ce în ce mai tare.

La Munchen, Germania, zilele trecute, liderii Europei, împreună cu aleși americani și-au exprimat clar teama extinderii războiului din Ucraina.

Toată Europa vorbește despre cum Putin câștigă teren în Ucraina, numai noi nu. Tocmai noi, țara cu cea mai lungă graniță cu Ucraina. Și cu un fost premier general de armată care este lider în coaliția de guvernare.

Avem o garnitură de lideri politici periferici și ignoranți, deconectați de la subiectele importante pentru Europa. Se gândesc doar la mandatele lor și la cum să rămână în funcții, cu tot cu privilegii. Preocupări mici cu pași la fel de mici.

Lupul își schimbă părul ca să dea bine în ochii publicului, dar nu își schimbă niciodată năravul. PSD și PNL se îndreaptă spre comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare, cel puțin așa scrie presa centrală.

Altfel spus, devine indubitabil, dacă mai era cazul de demonstrat, că nu e vorba de vreo economie la buget, ci de cum să-și salveze pielea cele două partide care guvernează împreună doar pentru ele, nu pentru români.

Cearta pe ciolan și marea împărțeală au în spate salvarea cuplului Ciolacu-Ciucă, care a destabilizat țara în ultimii doi ani. Comportamentul antidemocratic al acestor două partide arată cât de disperate sunt ca să rămână conectate la banii publici. PNL avea ocazia sa iasă de sub jugul PSD și să nu mai pară doar vioara a doua a guvernării, dar se pare ca ratează și aceasta ultima ocazie, în dorința de a mai rămâne la masă când se împarte plăcinta.

Ne îndreptăm către un viitor de țară condusă pe sistem de monopol, puterea împărțită între cele două partide tradiționale aflate la cârma țării și susținute de baroniada din teritoriu. În ultimele luni, singurele scopuri și acțiuni întreprinse de către coaliție au fost către putere, către împărțirea și acumularea acesteia. Nimic altceva. Războiul pare că nu îi atinge, nici în Parlament, nici la Guvern.

Sărăcia și lupta pentru supraviețuire pe care le poartă în spate populația nu ajung la ei, acolo sus pe piedestalul pe care s-au pus - pentru prim-ministrul Ciolacu cele două nu există, doar el ne-a demonstrat că ne putem satisface nevoile zilnice cu 100 de lei. Despre valul de populism ce s-a născut ca urmare a lipsei de atenție a partidelor de la guvernare la problemele celor din mediul rural sau urbanul mic, nici nu mai vorbim. Dacă îndrăznim să punem la îndoială măsurile întreprinse de către PSD, recte Marcel Ciolacu, suntem niște măgari.

Există, însă, alternative în afara PSD și PNL. Și este momentul sa fim conștienți de acest lucru. Comasarea alegerilor are rolul de a defavoriza partidele proeuropene de opoziție care vin cu o ofertă serioasă ce include politicieni care știu și sunt gata să facă politică pentru oameni, nu pentru diverse grupuri de interese. Politicieni care au făcut o figură bună la nivel internațional și sunt respectați și apreciați pentru ce au făcut concret pentru cetățenii europeni și pentru o Europă mai puternică, în care și România să fie mai puternică.

E momentul ca România să-și aleagă noi repere politice, lideri puternici, care știu și care vor să pună țara asta pe drumul corect și să o scoată din fundatura în care a intrat din cauza guvernării mediocre și populiste. Fundatura se va adânci în contextul în care nu vom avea lideri capabili care să poată avea putere la nivel european, nu doar pe malul Dâmboviței.

Ori dacă ai noștri nu știu despre ce vorbește Europa acum, oare cum am putea crede că vor avea vreodată vreun cuvânt de spus de la Bruxelles?

Alte opinii
Partenerii noștri