Pe lângă hainele groase, alimentele corecte încălzesc corpul în aceste zile geroase, previn pierderile de căldură, inflamarea amigdalelor şi pun sângele în mişcare.
O dietă potrivită pe timpul gerului poate face diferenţa. Aflăm de la medicul Elena Ţambrea, specialist în nutriţie, cum ar trebui să hrănim în aceste zile cu temperaturi extreme.
Elena Țambrea: În perioada rece ar trebui să ținem cont de câteva reguli simple: trebuie să ne axăm pe susținerea și întărirea imunității(e important să aducem un aport suplimentar de vitamine și grăsimi bune).
Legume recomandate în anotimpul rece:
cartofii dulci, dovleacul, dovleceii şi păstârnacul
legume cu conţinut ridicat de vitamina A şi C
vitamina A sau betacarotenul se obţine din salata verde cu frunze lungi, ficatul de curcan gătit, spanacul, morcovii
pentru artere sănătoase este necesară Vitamina E
vitamina E este deosebit de importantă pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, dar şi pentru prevenirea îngroşării arterelor
uleiul din germeni de grâu este cel mai bogat aliment în vitamina E
vitamina D are un rol demonstrat în modularea sistemului imunitar
absorbţia calciului este, de asemenea, condiţionată de un aport suficient de vitamina D
din cauza expunerii foarte reduse la soare în sezonul rece, sinteza endogenă de vitamina D scade dramatic, deci e nevoie un aport alimentar zilnic de 5 micrograme
sursele principale de vitamina D sunt peştele gras, ficatul, alimentele îmbogăţite cu vitamina D
seleniul şi zincul, foarte importante în prevenirea infecţiilor
seleniul este esenţial pentru un răspuns imunitar mai puternic şi pentru lupta împotriva infecţiilor
zincul este un alt mineral important pentru un sistem imunitar sănătos
persoanele cu carenţe de zinc tind să aibă un răspuns imunitar mai slab
zincul este necesar pentru a activa anumite globule albe care luptă împotriva infecţiilor
organismul are nevoie de o cantitate adecvată de grăsimi sănătoase pentru un sistem imunitar valid
grăsimi sănătoase se găsesc în uleiuri din seminţe, în peştele gras, măsline, nuci şi icre
din cauza numărului mic de ore cu lumină, în timpul iernii, stocurile de serotonină scad, astfel că dorinţa de a consuma alimente bogate în carbohidraţi creşte
alimentele care asigură necesarul de carbohidraţi ar trebui să aibă un index glicemic mic
pe timp de iarnă, un plan corect de alimentaţie trebuie să includă 40% carbohidraţi, 30% proteine şi 30% grăsime
evitaţi pe cât posibil consumul produselor lactate cu un conţinut ridicat de grăsime
încercaţi să reduceţi consumul de sare şi cafeină
beţi ceaiuri naturale din plante în loc de apă
nu consumaţi apă de la frigider, ci la temperatura camerei
iaurtul poate scurta perioada de manifestare a virozelor cu două zile
mişcarea moderată, somnul de calitate promovează o bună funcţionare a sistemului imunitar prin susţinerea proceselor de regenerare şi secreţia serotoninelor şi a endorfinelor