Care este legătura dintre apa minerală carbogazoasă și cura de slăbire. Cercetătorii vin cu explicații surprinzătoare

Data publicării:
Apă minerală
Foto: Profimedia

Iubitorilor de apă minerală, iată o veste care s-ar putea să vă facă să mai căutați o sticlă. Băutura voastră preferată cu bule ar putea face mai mult decât să vă gâdile papilele gustative. Un nou studiu sugerează că bulele (sau carbonatarea) din apa minerală ar putea juca un rol surprinzător în modul în care organismul nostru procesează zahărul.

Mulți dintre noi consumăm apă minerală ca o alternativă mai sănătoasă la sucurile zaharoase, dar cercetătorii de la Spitalul de Neurochirurgie Tesseikai din Japonia au descoperit că aceste bule răcoritoare ar putea avea un efect secundar interesant.

Cercetările lor arată că apa carbogazoasă ne-ar putea influența metabolismul în moduri neașteptate, scrie StudyFinds.

Cum interacționează dioxidul de carbon cu organismul

Oamenii de știință știu de ceva vreme că apa minerală ne poate ajuta să ne simțim mai sătui și să reducem senzația de foame. Acest lucru are sens: atunci când beți ceva gazos, bulele se extind în stomac, creând un sentiment temporar de sațietate. Dar această nouă cercetare merge mai departe, analizând modul în care dioxidul de carbon (CO2) - gazul care creează acele bule - interacționează de fapt cu celulele noastre sanguine.

Atunci când sorbim apă minerală, CO2 nu creează doar acea senzație familiară de efervescență. De fapt, acesta este absorbit în fluxul sanguin prin peretele stomacului. Odată ajuns acolo, se întâlnește cu celulele roșii din sânge, unde se întâmplă ceva interesant. Aceste celule sanguine conțin o enzimă specială numită anhidrază carbonică care transformă CO2 în bicarbonat, declanșând un lanț de evenimente care ar putea ajuta organismul nostru să proceseze zahărul mai eficient.

Globulele roșii sunt deosebit de bune în gestionarea acestui proces deoarece conțin hemoglobină, aceeași proteină care transportă oxigenul prin corpul nostru. Hemoglobina ajută la menținerea echilibrului adecvat de acizi și baze în celulele noastre. Atunci când CO2 din apa minerală intră în aceste celule și devine bicarbonat, creează un mediu ușor mai alcalin, care pare să activeze anumite enzime implicate în prelucrarea zahărului.

Paralelă

Cercetătorii au făcut această descoperire făcând o paralelă cu ceea ce observă în mod regulat în tratamentele de dializă renală. În timpul dializei, pe măsură ce sângele trece printr-o mașină specială de filtrare, nivelul zahărului scade de la aproximativ 118 mg/dL la 99 mg/dL, chiar dacă lichidul înconjurător conține mai mult zahăr. Acest lucru sugerează că ceva din acest proces - care implică mecanisme CO2 similare cu consumul de apă minerală - ajută organismul să utilizeze zahărul mai eficient.

Cu toate acestea, înainte de a începe să înlocuiți toată apa obișnuită cu apă minerală, este important să înțelegeți amploarea acestor efecte. În timpul unei ședințe de dializă de patru ore, procesarea a aproape 50 de litri de sânge nu duce decât la utilizarea a aproximativ 9,5 grame de zahăr, aproximativ cantitatea dintr-o singură lingură. Cantitatea de CO2 dintr-un pahar de apă minerală ar avea un efect și mai mic.

„Nu este o soluție de sine stătătoare”

„Având în vedere această reducere minimă a glucozei, impactul CO2 din apa carbogazoasă nu este o soluție de sine stătătoare pentru pierderea în greutate”, scrie autorul studiului Akira Takahashi.

„O dietă echilibrată și o activitate fizică regulată rămân componente cruciale ale gestionării durabile a greutății”.

Studiul, publicat în BMJ Nutrition, Prevention & Health, a găsit, de asemenea, o legătură interesantă între cantitatea de CO2 din respirația unei persoane și nivelul zahărului din sânge, sugerând că, astfel, consumul de băuturi carbogazoase ar putea afecta temporar citirile glicemiei. Aceasta ar putea fi o informație importantă pentru persoanele care își monitorizează în mod regulat nivelul de zahăr din sânge.

Totuși, nu toată lumea ar trebui să se grăbească să se aprovizioneze cu apă minerală. Unele persoane s-ar putea confrunta cu balonare sau disconfort, în special dacă au stomacul sensibil sau afecțiuni precum refluxul acid. Ca în cazul celor mai multe lucruri din nutriție, moderația este esențială. Înainte de a face orice schimbări în dieta ta, ar trebui să vorbești întotdeauna mai întâi cu medicul tău.

Așadar, deși apa minerală nu va fi soluția magică pentru pierderea în greutate, aceasta ar putea face ceva mai mult decât am crezut pentru a ne ajuta organismul să proceseze zahărul. Considerați-o încă un mic instrument în cutia cu instrumente a unei vieți sănătoase, alături de alimentația echilibrată și exercițiile fizice regulate.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Klaus Iohannis, reacție ciudată în public. Ce a făcut când a văzut că este filmat
Digi FM
Câți bani l-au costat pe Dan Șucu divorțul de Camelia. Actuala lui soție a rupt tăcerea după aproape 20 de...
Pro FM
Hailey și Justin Bieber nu au semnat un contract prenupțial. Averea uriașă pe care artistul ar trebui să o...
Film Now
Cel mai râvnit proiect cinematografic al momentului. Leonardo DiCaprio și Adrien Brody vor să joace în noul...
Adevarul
Planul unor spioni ruși de a folosi o armată de mercenari pentru a controla migrația în Europa
Newsweek
Casa de Pensii informează 1.500.000 pensionari cum pot lua o pensie mai mare. Documentele, publicate
Digi FM
Pierce Brosnan: Următorul James Bond trebuie să fie britanic
Digi World
Alimentele care-ți strică dinții la fel de tare ca zahărul. Le consumi des, dar nu te gândești la impactul...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Are 66 de ani, dar continuă să-și iubească corpul cu toate imperfecțiunile. Sharon Stone: „Brațele mele au...
UTV
Imagini din noul apartament al lui Selly și al Smarandei. De ce au investit în renovări, dar stau tot în...