Dexonline, aplicația începută în glumă care a ajuns la 3 milioane de vizite lunar
Un proiect online început din joacă, mai exact din dorinţa de a afla pluralul cuvântului „cratiță”, a ajuns să fie vizitat lunar de trei milioane de oameni. Cătălin Frâncu este cel care a avut ideea de a face accesibil online dicţionarul limbii române, pe vremea când studia în Statele Unite.
La simularea evaluării naţionale de anul acesta, elevii care au vrut să trişeze au fost într-o capcană pregătită de fondatorii dexonline.ro! Site-ul a schimbat intenţionat definiţia a două cuvinte pentru a-i induce în eroare pe cei care au vrut să copieze.„Pretutindeni" a avut pentru câteva ore sensul „pururi", iar „a zări" a fost sinonim cu „a zori". Reprezentanţii platformei au luat această decizie după ce anul trecut au sesizat o creştere masivă a traficului pentru anumite cuvinte, chiar în timpul testului.
Cătălin Frâncu, fondator dexonline.ro: „Urmărim chestiile astea. Ne interesează ce se caută mai mult pentru că pot fi un fel de puls al societăţii cum a fost „diaspora" în 2014, la alegeri sau alte astfel de cuvinte care au o faimă temporară".
Peste trei milioane de oameni vizitează, lunar, platforma dexonline.ro. Început dintr-o joacă, în anul 2000, proiectul a ajuns astăzi la aproape un milion de cuvinte, introduse cu ajutorul unor voluntari.
Cătălin Frâncu este cel care a avut ideea de a publica dicţionarul limbii române, online. Desi la bază este inginer informatician. A studiat la MIT, una dintre cele mai prestigioase universităţi de ştiinţă şi tehnologie din Statele Unite ale Americii.
În vreme ce studia la MIT, compania Google se afla la începuturi. Prilej bun pentru Cătălin Frâncu să îşi facă acolo stagiatura. Din stagiar a devenit angajat cu acţiuni, iar patru ani mai târziu a ales să se întoarcă în România.
Cătălin Frâncu, fondator dexonline.ro: „În clipa în care am fost destul de independent ca să nu mai fiu nevoit să muncesc pentru un şef, pentru un salariu, am zis: Ok, o să aleg calea asta, oricât de necunoscută îmi este. Adevărul mai profund este că la vremea aceea, dexonline era deja un proiect, n-aş spune matur, că avea cinci ani, dar era un proiect care era clar că era acolo ca să rămână şi decât să fiu o rotiţă într-un angrenaj la Google, unde să fim serioşi, toţi oamenii de acolo erau mai deştepţi decât mine, iar asta, evident, nu suportam, am preferat să mă întorc în România şi să fac un lucru aici care poate fi notabil pentru cultura românească”.
Radu Borza a fost primul voluntar care s-a alăturat proiectului dexonline, de la distanţă.
Radu Borza, preşedintele Asociaţiei Dexonline : „Pe Cătălin l-am cunoscut virtual iniţial, pe calea emailului. Lucram la o versiune de dicţionar pentru Federaţia Română de Scrabble, se formase un fel de grup care s eocupa de treaba asta. Cum să facem un dicţionar pentru scrabble? Şi aveam două variante: fie cream noi de la zero un dicţionar bazat pe dex şi pe dicţionar de neologisme, fie încercam să găsim ceva care să semene cu treaba asta. Şi un coleg de-al nostru de acolo l-a descoperit pe Cătălin care de-abia avea cred că 3000 de cuvinte”.
Cătălin Frâncu, fondator dexonline.ro:„E incredibil ce poţi să obţii dacă ai răbdare şi aduni în jurul tău câţiva oameni care n-au alt scop decât să facă bine. E remarcabil”.
Nimeni nu se aştepta ca proiectul pe care Cătălin Frâncu l-a început din dorinţa de a afla pluralul „cratiţei" să fie util pentru milioane de români.
Cătălin Frâncu, fondator dexonline.ro:„ Noi ne dorim foarte mult ca lumea să înţeleagă că dexonline este, în primul rând, un demers civic. Eu am găsit fericire în a lăsa ceva în urmă. Eu cred că cu toţii suntem foarte datori faţă de lumea în care am crescut şi am trăit. Cu toţii am luat foarte mult de la societate şi trebuie să dăm înapoi. Aceste mici gesturi de bunăvoinţă sunt cele care fac diferenţa între o societate plăcută, în care e o bucurie să trăieşti şi o junglă în care ne mâncăm unii pe alţii”.
Tot nevoia de implicare l-a dus pe Cătălin înapoi pe băncile colegiului la care a studiat în tinereţe. Însă nu în calitate de elev, ci de profesor.
Cătălin Frâncu, fondator dexonline.ro:„ Misiunea mea n-a fost neapărat să-i învăţ, mai ales în era internetului, cei care au chemare se duc şi caută pe internet. Ce mi-am dorit eu să fac a fost să pun pic de structură în modul lor de a învăţa informatică, pentru că uneori ei pot să fie dezlânaţi. Dacă ar fi să numesc un merit al meu nu ar fi neapărat că am învăţat nişte copii informatică, ei ştiau deja informatică, eu am cizelat la ei ceea ce ştiau deja şi le-am indus nişte bune practici care sper să-i facă într-o zi fie buni cercetători, profesori, fie buni ingineri, dacă decid să aleagă industria”.
Teodor Stelian Ionescu, olimpic naţional şi internaţional la informatică: „Cel mai mult am apreciat pasiunea de care acesta dădea dovadă şi plăcerea pe care o emana atunci când preda şi un alt lucru pe care eu l-am considerat important este că de fiecare dată când ne învăţa ceva făcea o paralelă cu industria, cu felul în care acel ceva este folosit în viaţa reală”.
Chiar dacă a reuşit să-şi pună amprenta pe rezultele excepţionale pe care elevii săi le-au obţinut la olimpiade, Cătălin Frâncu a fost nevoit să renunţe la cercurile de informatică, din lipsă de timp. A ales, încă o dată, proiectul dexonline.
Dacă informaticienii pot schimba lumea rămâne de văzut. Cuvintele însă au acum o altă greutate datorită unuia dintre ei.
- Etichete:
- aplicatie
- dexonline
- catalin francu
- farsa dexonline
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News