Un tratament clasic împotriva tumorilor maligne. Oncologii folosesc anumite substanţe pentru ca radiaţiile să fie mai eficiente în zona afectată, dar nu exista explicaţia funcţionării acestui mecanism. Răspunsul a apărut acum, după o muncă de doi ani a unui un grup de cercetători de pe trei continente, printre care şi românul Cătălin Miron. Fizicianul, care a profesat în ultimii 20 de ani în Franţa, s-a întors în România, special pentru proiectul de la Măgurele.
Dr. Cătălin Miron, cercetător ştiinţific gradul I - ELI Nuclear Physics: „De fapt, se produce un cocktail de radiaţii, o supă de radiaţii, între ghilimele, cu ioni, şi care de fapt ei ar fi cei care stau la baza acestui efect”.
Testele preliminare au fost făcute în ultimii doi ani în Japonia.
Prof. Kiyoshi UEDA from Tohoku University: „Următorul pas este să concepem tratamentul, să îl creăm, să îl testăm şi să repetăm acest proces. Şi abia apoi putem să spunem că e în regulă, putem să îl folosim pentru a trata cazuri reale. Ar putea lua ceva timp, poate 10, 20 de ani”.
Dr. Cătălin Miron, cercetător ştiinţific gradul I - ELI Nuclear Physics: „În loc să creăm o supă diluată de radiaţii, să creăm un cocktail şi mai concentrat injectând aceste molecule specifice în tumora solidă şi mărind potenţialul de a distruge celulele canceroase numai şi numai în partea aceasta a ţesutului, putem proteja ţesutul înconjurător, care este sănătos”.
Laserul de la Măgurele ar urma să aibă un rol important în dezvoltarea acestei metode.
Dr. Cătălin Miron: „Va fi un instrument de excepţie cu totul şi cu totul unic în lume, care va permite, printre altele, generarea acestor cocktail-uri de radiaţii”.
Cătălin Costovici, medic primar oncolog: „Radiosensibilizarea ne va ajuta, fără îndoială. Ne măreşte, ceea ce obţinem deja, eficienţa terapeutică, şi în al doilea rând vom avea toxicităţi cât mai reduse asupra pacientului „.
Medicii speră ca rezultatul final să fie cel mai eficient tratament pentru mai multe tipuri de cancer.