Deputaţii au spus "NU" căsătoriilor gay. Au votat în număr covârşitor redefinirea familiei tradiţionale drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie. În timp ce Biserica susţine demersul, societatea civilă vorbeşte despre discriminare. Legea trebuie să treacă şi de Senat.
Cu o majoritate covârşitoare, deputaţii spun clar că nu sunt de acord cu familiile formate din persoane de acelaşi sex.
147 de deputaţi ai majorităţii parlamentare au votat pentru proiectul de Revizuire a Constituţiei. Un singur social democrat s-a opus, însă, variantei propusă de Coaliţia pentru Familie. Şi din parte ALDE au existat doi deputaţi care nu au fost de acord ca familia să fie definită drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.
Liviu Dragnea, întrebat cum vede votul deputaţilor: „Foarte bine”.
Citiţi şi:
Cine sunt cei 22 de deputați care s-au opus redefinirii familiei
În tabăra opoziţiei, 42 de liberali au fost pentru revizuirea Constituţiei, în timp ce 2 au votat împotrivă şi 5 s-au abţinut.
Raluca Turcan: „Vom încerca să facem amendamente pe textul iniţiativei cetăţeneşti astfel încât să definim foaret clar cât de mult poate fi sprijinită familia. Riscăm texte legislative care sunt interpretabile”.
Dintre deputaţii Uniunii Salvaţi România, cei mai mulţi s-au poziţionat împotriva proiectului care redefineşte căsătoria.
Nicuşor Dan: „Este un partid în care oamenii au opinii diverse. Am spus de la început că pe subiecte sensibile noi o să avem un vot de conştiinţă, cum am avut.”
Proiectul de revizuire a Constituţiei este susţinut şi de Biseria Ortodoxă Română: „Sprijinim total demersul Coaliției pentru Familie şi organizarea referendumului, întrucât valorile familiei creștine stau în centrul mesajului Bisericii referitor la căsătorie”.
Organizaţia neguvernamentală care apără şi promovează drepturile LGBT atrage atenţia că varianta propusă de Coaliţia pentru familie este discriminatorie.
Florin Buhuceanu, coordonator de programe la Asociaţia ACCEPT: „Votul pe acest subiect ar trebui să ţină seama şi de toate celelalte familii care trebuie pe mai departe protejate constituţional”.
De aceeaşi părere este şi preşedintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
Asztalos Csaba, preşedintele CNCD: „Definiţia familiei e restrictivă, nu are legătură cu drepturile minorităţilor sexuale. Avem multe situaţii în care o femeie şi un bărbat convieţuiesc, dau naştere unor copii, care constituie sau nu o familie. Sau avem familiile monoparentale”.
În societate părerile sunt împărţite:
„Pe cine iubeşti, nu contează să fie doar bărbat în cazul meu”
„Nu sunt adeptul căsătoriilor de acelaşi sex”
„Fiecare om face ce vrea el. Nu poţi să-i impui să fie bărbat şi femeie.”
„O familie cred că înseamnă exact un bărbat şi o femeie”.
Proiectul va merge la Senat. Modificarea Constituţiei este definitivă după aprobarea ei prin referendum, care trebuie organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire în Parlament.