Cristian este elev în clasa a XI-a la un liceu din Constanţa. Pentru că stă în Năvodari, străbate în fiecare zi 20 de kilometri ca să ajungă la şcoală. Abonamentul îl costă nu mai puţin de 130 de lei din care statul îi decontează doar 50.
Chiar şi aşa, Cristian nu îşi primeşte toţi banii. Ca să nu mai vorbim despre condiţiile mizerabile în care călătoreşte.
„Microbuzele sunt... nu am cuvinte. De dimineaţă abia dacă ai loc să mergi, să circuli, stai în picioare, cu toate că nu ar trebui. Astea sunt condiţiile, dar trebuie să merg la liceu”, spune băiatul.
Consiliul Naţional al Naţional a propus deja ca Ministerul Transporturilor să impună nişte limite la costul biletelor, astfel încât să nu mai fie diferenţe atât de mari între comercianţi. Solicitarea a fost ignorată.
„Ministerul Educaţiei ne-a spus că nu se poate aplica ceea ce am propus noi deoarece licitaţiile se vor face destul de târziu, undeva prin 2019. După aceea s-a arătat că nu este adevărat”, a declarat Cristian Gârneaţă - vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor.
Părinţii încă mai aşteaptă soluţia salvatoare: microbuzele şcolare.
„Ar trebui să se distribuie acele microbuze care au fost deja achiziţionate într-o etapă a anului 2013 şi această politică de achiziţionare va fi continuată de minister”, a afirmat Claudiu Poenaru - vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Părinţilor.
Nici în ceea ce priveşte transportul local, situaţia nu este mai bună pentru elevi. În acest caz, primarii sunt cei care stabilesc regulile. Aşa se face că în Constanţa, de exemplu, Radu Mazăre refuză să le subvenţioneze elevilor transportul în comun, în condiţiile în care abonamentul pentru o lună costă 110 lei.
„Dumnealor de la Primărie au spus că este corect ca numai o anumită categorie care au un anumit venit în familie să beneficieze de această reducere”, a explicat Andrei Gîlcă - preşedintele Consiliului Elevilor Constanţa.
Luni, membrii Consiliului Elevilor din Constanta participă la şedinţa de Consiliu Local şi îşi vor cere drepturile. Dacă nu vor fi luaţi în serios, sunt hotărâţi să dea în judecată Primăria. 50.000 de elevi ar trebui să primească abonamente reduse pentru transportul în comun în Constanţa.