Oraşele lăsate goale de localnici se umplu încet-încet de turişti străini. Vestea despre arhitectura fermecătoare, tradiţiile păstrate de sute de ani, mititei şi sărmăluţe se răspândeşte din gură în gură prin toată Europa. Iar de Paşte au un motiv în plus să descopere o lume nouă. Una peste alta, agenţiile de turism spun că numărul oaspeţilor din străinătate a crescut cu 30%. Un milion şi jumătate de oameni la noi în primele două luni.
Încă de dimineaţă, străduţele din centrul Bucureştiului erau pline de oameni care se opreau des să facă fotografii: turiştii străini veniţi într-un city-break în România. Puncte de atracţie: zona veche a oraşului, cluburile şi... mâncarea.
Turiști:
- Am ştiut că este Paştele weekendul ăsta pentru că în Marea Britanie l-am sărbătorit săptămâna trecută. Am venit în România ca să gustăm mâncarea românească şi să ne distrâm în cluburi.
- Ne plac foarte mult micii.
- Îmi place mămăliga cu brânză.
Mulţi viziteaza România pentru prima oara şi sunt fascinaţi de ce descoperă. Nu se opresc doar la Bucureşti: admiră şi Transilvania şi Maramureşul.
Turist: Este un sentiment pitoresc pe străzi şI arhitectura superbă din 1900. Atmosfera e frumoasă și la fel și cultura și bisericile. Puțin din toate, dar în general e plăcut.
Turist: Am găsit aici case tradiţionale care sunt curate şi modernizate fără a fi distrusă moştenirea.
Agenţii de turism sunt încântaţi că au tot mai mulţi clienţi din străinătate. Au făcut deja portretul-robot al vizitatorului european ca să le poată face sejurul în România cât mai plăcut.
Cătălina Prichelmaer, reprezentant agenție de turism: Vor să exploreze orașul la pas. Aleg hoteluri de 3, 4 stele undeva în centrul Bucureștiului pentru a vizita Palatul Parlamentului, muzeul și Centrul vechi.
Dincolo de toate atracţiile, străinii vin la noi şi pentru că aici găsesc preţuri mult mai mici, de la transport până la bere şi cazare. Un city-break în România costă cam 200 de euro.