Câteva zile ne-am adunat cu familia şi prietenii în jurul lor şi ne-am bucurat de cadouri. Acum a venit vremea să scăpăm de ei. Străzile din Bucureşti au început să se umple uşor, uşor de brazi. Unii îi duc la punctele de colectare special amenajate, alţii, cei mai mulţi, îi lasă în faţa blocului sau direct pe trotuar. Şi cum nimic nu se pierde, mii de pomi vor fi tocaţi şi folosiţi mai apoi pe post de combustibil sau îngrăşământ.
Maşinile de la salubritate au început să mişune dis de dimineaţă pe străzile Capitalei în cautarea pomilor de Crăciun. Recolta a fost destul de bogată.
Unii i-au aruncat în grabă direct pe trotuar fărăr să le pese că-i vor incomoda pe trecatori. Alţii au făcut gestul minim de a-i aşeza în zona pubelelor sau pe spaţiul verde de lângă bloc.
„În spatele meu este un brad aruncat, în stânga mea sunt alţi doi brazi aruncaţi şi aş vrea să vă arăt undeva le 10 metri distanţă la o altă scară de bloc mai găsim un brad. Practic în aceste zile vor fi zeci de mii de pomi de Crăciun, de brazi pe care bucureştenii îi vor lăsa pe stradă şi vor fi luaţi de către autorităţi”, relatează Toma Petcu, reporter Digi24.
Alţii, însă, au putut. Un lanţ de magazine din Bucureşti le oferă clienţilor posibilitatea de a returna bradul, oferindu-le în schimb un voucher de 25 de lei.
„Este o posibilitate pe de o parte de a recicla lemnul, pe de altă parte nu se mai aruncă de către consumatorul casnic ca să zic aşa în faţa blocului sau la ghenă”, spune Delia Vlăducu, reprezentant magazin.
Toţi aceşti brazi vor ajunge să fie refolosiţi.
„Îi colectăm separat şi îi tocăm. După ce îi tocăm îi valorificăm energetic fie la fabricile de ciment, fie la clienţi care au centrale capabile să valorifice energetic această materie”, spune Dan Ceauşescu, director firmă de salubritate.
Brazii mai pot fi transformaţi în compost, adică îngrăşământ natural pentru gradini şi terenuri agricole.