Cum a ajuns satul mic pescăresc Mamaia perla litoralului românesc

Data publicării:
mamaia

Vă invităm la o plimbare pe litoral să descoperim împreună istoria stațiunii Mamaia. Inițial a fost un mic sat pescăresc, bătut de vânturi și plin de dune de nisip, înalte de 4-5 metri. La începutul secolului al XX-lea, autoritățile au intuit potențialul locului, așa că au conceput un plan de dezvoltare a zonei. Și au avut dreptate: stațiunea Mamaia a devenit, în scurt timp, perla litoralului românesc.

Mamaia a apărut din necesitatea ca orașul Constanța să aibă o plajă. În anul 1905, primarul Ion Bănescu ia hotârârea să transforme micul sat pescăresc într-o zonă modernă, unde oamenii să se relaxeze și să poată profita de razele soarelui. Inițiava edilului naște controverse.

„Spre stupefacția tuturor a folosit această zonă de dune dintre lac și mare, a nivelat-o, dunele erau foarte înalte, a adus pământ din Constanța, distrugând în acest sens o colină”, spune Doina Păuleanu, critic de artă.

După mai bine de un an, planurile primarului au prins contur.

„Stațiunea Băile Mamaia a fost inaugurată în august 1906, atunci când două trenuri au plecat din Constanța și au ajuns aici după o oră și jumătate”, spune Iulia Stanciu, corespondent Digi24.

În stațiune a fost ridicat un pavilion de băi. Mai exact niște construcții din lemn, pe post de cabine.

„Pentru a deservi aceasta plajă s-a făcut un edificiu cu o serie întreagă de cabine de băi, de-a dreapta și de-a stânga. Acesta era și punctul terminus al căii ferate, dar era și zona în care oamenii coborau și pe urmă se separau pe sexe și se duceau către baie”, afirmă Doina Păuleanu, critic de artă.

Câțiva ani mai târziu, calea ferată a fost scoasă din uz, iar acolo a fost ridicat un edificiu de notorietate pentru zona litorală.

„Un reper important al stațiunii Mamaia este Cazinoul, care a fost inaugurat în anul 1935, în prezența regelui Carol al II-lea”, amintește Iulia Stanciu, jurnalist digi24

La Mamaia ajungeau oamenii cu stare din Capitală, care-și cheltuiau banii la Cazino. În stațiune s-au construit 35 de vile selecte, situate în jurul castelului Reginei Maria.

„La început, plaja era o zonă a elitelor. La început era greu de ajuns aicea, se venea de altfel cu mult entuziasm, trebuiau bani și pentru cazare și pentru toate cele și atuncea sigur că nu era o plajă sau o baie populară”, afirmă Doina Păuleanu, critic de artă.

Primul hotel a fost construit între anii 1936-1938, după care stațiunea a fost ocupată de militari.

„Au fost trupele germane care au ocupat vilele, toate construcțiile din Mamaia. După ce au plecat trupele germane, în 44, au venit cele sovietice care la fel le-au folosit. Până în jur de 47. În vara lui 47 s-a permis prima oară ca locuitorii să folosească plaja din nou”, spune Constantin Cheramidoglu, arhivist.

După ce trupele societice au plecat, în Mamaia s-au construit din ce în ce mai multe hoteluri. În doar câţiva ani stațiunea a ajuns să fie preferată atât de turiștii români, cât și de cei străini, care petreceau aici vacanțe de neuitat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Samuel L. Jackson are o clauză specială în fiecare contract de film pe care-l semnează. Cerința actorului
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”