Orice comerciant care vinde în valoare de peste 125 de lei pe zi ar putea fi obligat din luna mai să accepte plata cu cardul. Pentru asta, patronii de magazine ar trebui să-şi instaleze POS-uri, adică aparatele prin care se face transferul electronic de bani.
„Majoritatea aici sunt mai mult pensionari şi chiar dacă ar avea carduri, ei nu se descurcă cu banii noi, deja le explicăm, le zicem şi în banii noi, le zicem şi în banii vechi, d'apăi cardurile”, spune Ionela Vlad, patronul unui magazin.
„Nu cred că mi se pare corect să oblige oamenii ca să bage aparate deoarece eu chiar acum le-am scos. Până acum erau comisioane după încasări, acum s-a băgat dacă nu încasezi la o limită de 3000 de lei, tot ai comision destul de mare”, spune Cristina Abrudan, proprietarul unui magazin alimentar.
Deputaţii spun că este nevoie ca pragul de la care un patron ar trebui să aibă POS să coboare la 10.000 de euro. În prezent acesta este de 100.000 de euro.
„Vom avea posibilitatea să reducem evaziunea fiscală, fabricăm foarte mulţi bani de hârtie care au un cost, aşa că nu văd niciun impediment să introducem aceste terminale de plată în mod gratuit, peste tot, acolo unde ele se încadrează în limitele respective”, spune Vasile Horga, deputat PNL.
E adevărat că plata cu cardul la comerciant este o soluţie de reducere a evaziunii fiscale, mai ales că sunt mulţi patroni care fentează plata taxelor către stat prin declararea unor încasări mai mici. Propunerea legislativă este susţinută şi de companiile de carduri.
„Numai undeva între 20 şi 25 la sută dintre comercianţii din România au o cifră de afaceri anuală de peste 100.000 de euro”, spune Cosmin Vladimirescu, reprezentantul unei companii de carduri.
„Ar fi fost bine ca în această etapă să rămână plafonul la cei peste 100.000 de euro, la comercianţii care au cifra de afaceri peste 100.000 pentru că, într-adevăr, presupune foarte multe costuri acomodarea la acest sistem”, spune Cora Muntean, secretar executiv al Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii.
Potrivit deputaţilor, aproape 70.000 de comercianţi au afaceri de peste 10.000 de euro, dintr-un total de 104.000 de comercianţi. Propunerea legislativă urmează să fie supusă votului final din plenul Camerei Deputaţilor, for decizional.