Foto: Întâlnire de lucru la CSM
CSM și ONG-urile specializate în violența domestică au reluat seria întâlnirilor juridice pentru găsirii unor soluții juridice în beneficiul victimelor violenței sexuale și de gen din România.
Reprezentanții societății civile atrag atenția că statul român este obligat să pună în aplicare atât prevederile Convenției Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenția de la Istanbul), pe care a semnat-o anul trecut, cât și ale Directivei 2012/29/UE privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității (Directiva victimelor).
Centre de urgență pentru victimele violenței sexuale
Statisticile arată că 600.000 de femei din România sunt victime ale violenței sexuale pe parcursul vieții. De asemenea, violența sexuală rămâne una din cele mai puțin raportate și condamnate infracțiuni.
Reprezentanții societății civile spun că motivul pentru care violența sexuală nu este raportată este „legislația deficitară și lipsa serviciilor adecvate, accesibile și gratuite”.
Astfel, rețeaua „Rupem tăcerea despre violența sexuală” a insistat, luni, asupra necesității înființării unor centre integrate de urgență, care să ofere gratuit asistență medicală și medico-legală, consiliere psihologică și asistență juridică victimelor violenței.
Aceste centre ar funcționa într-o încăpere separată din cadrul spitalelor județene de urgență, de la nivelul fiecărui județ.
Judecătoarea Corina Voicu a propus inițierea unei Hotărîri de Guvern care să includă toate detaliile legate de modul de funcționare a acestor centre: locație, personal implicat, obligativitatea existenței unor proceduri de intervenție în asistarea victimelor și a unor protocoale de colaborare între actorii implicați.
O primă formă a HG-ului va fi dată de reprezentații CSM și ai Rețelei Rupem tăcerea despre violența sexuală.
De asemenea, tot la întâlnirea de luni reprezentanții ONG-urilor specializate au atras atenția că Legea 217/2003 care asigură protecție victimelor violenței domestice trebuie îmbunătățită.
„Unul din subiectele discutate a fost posibilitatea evacuării agresorului din locuința unde s-a săvârșit actul de violență în cazul în care s-a emis un ordin de protecție împotriva sa, chiar dacă acesta este proprietarul imobilului”, se arată în comunicatul ONG-urilor din rețeaua „Rupem tăcerea împotriva violenței sexuale”.
În acest moment, procedura permite doar evacuarea victimei și a copiilor ei și mutarea lor într-un centru pentru victimele violenței în familie. Însă, reprezentanții ONG-urilor spun că numărul insuficient de adăposturi, inaccesibilitatea acestora și efectul traumatic pe care abandonarea căminului îl are asupra victimelor și copiilor acestora trebuie să determine schimbarea legii, astfel încât să fie evacuat agresorul din locuință și nu victima.
Citiți și: