Ruxandra Constantina şi-a început cariera de medic înainte de Revoluţie, când a şi plecat din ţară. A profesat ca medic de familie la Paris şi la Roma. S-a întors în ţară pentru a fi mai aproape de rude, dar acum vrea să lase din nou România în urmă: "Mi-aş dori ca lucrurile să se schimbe în câţiva ani şi chiar dacă eu sau alţi medici putem să profesăm în străinătate, să putem să ne întoarcem şi aici să ne vedem pacienţii. Să fiu apreciată, nu eu, ci munca pe care o depun"
Specializată în homeopatie, un domeniu practicat la noi de oricine, Ruxandra nu aşteaptă de la statul român neapărat bani, ci respect: "La noi, lumea cunoaşte foarte puţin că medicina naturistă trebuie practicată de medici. Statul român nu a intervenit să legifereze într-un fel şi medicii, noi, să fim medici, indiferent de ce specialitate avem şi restul să fie restul."
La fel ca Ruxandra au gândit alţi 1.300 de medici români care au cerut de la începutul anului certificatele profesionale de care au nevoie să se angajeze în străinătate. Sunt cu 10 la sută mai mulţi decât în aceeaşi perioadă din anul trecut. O tendinţă normală într-un sistem sanitar care nu dă semne de îmbunătăţire, crede Ştefan Gutue, medic urolog. Deşi nu s-a hotărât încă să plece, nu exclude posibilitatea: "Deocamdată îmi păstrez optimismul. Mă mai întreabă la fel, mulţi... Cum de sunt optimist? Sunt, pentru că încă am o misiune, simt că însemn ceva."
Pentru a-şi ajuta colegii să înţeleagă ce înseamnă să devii profesionist în România, a scris primul ghid al studentului medicinist. "Le-am insuflat pasiunea pe care mulţi o pierd de-a lungul anilor de facultate pentru meserie, pentru meserie. Dar spun asta din cauza sistemului cu care se confruntă. Cu cât vezi mai multe lucruri din sistemul în care vei ajunge să munceşti, cu atât poţi să iei o dezicie mai bună, să fii împăcat cu tine" măturiseşte dr. Ştefan Gutue.
În spitalele din România mai sunt 13.000 de medici, jumătate din necesarul estimat de Ministerul Sănătăţii. Şapte mii au plecat din sistem doar în ultimii patru ani.