În Vaslui, o primărie de comună a plătit peste un milion de lei pentru o creşă de care se bucură însă doar 9 copii, deşi capacitatea creşei e de 3 ori mai mare.
O zi obișnuită la creșa din comuna Puiești - 5 copii prezenți, iar cei care au grijă de ei sunt tot 5 la număr: educatorul, asistentul medical, îngrijitorul, bucătarul și administratorul.
„Păi șapte, șase copii, cinci, sub cinci nu prea, mai puțin. Capacitatea este de 30 de copii,” precizează Tatiana Opria, administrator la creșa din Puiești.
Deși în comuna Puiești sunt 40 de copii de vârsta creșei, doar 9 dintre sunt înscrişi pe lista instituției. Patru nu au mai venit pentru că sunt bolnavi.
„Aș vrea părinții să deschidă ochii pentru că copilul aici socializează, se integrează. Am încercat să-i conving, ei sunt așa din mamă în bunici îndoctrinați că vai de mine nu,” spune Violeta Carpe, educator.
„Nu îl dăm așa la creșă pe ochi frumoși, să ni-l țină cineva degeaba. Trebuie plătit! Nu am avut posibilitate să-l dăm la creșă,” spune un părinte.
„Îl duc din octombrie, sunt mulțumită de creșă, de condițiile pe care le au acolo,” adaugă altul.
Primarul spune că atunci cand s-a gândit să construiască o creșă cu aproape un milion jumătate de lei, bani europeni, intenția a fost să le vină în ajutor mamelor cu copii mici. Fie că locurile sunt sau nu ocupate, autoritățile locale trebuie să acopere toate cheltuielile.
„Cheltuielile cu salariu sunt suportate de către primărie, din bugetul local. Așa, estimând e vorba de 7.000 pe lună. (La cât se ridică cheltuielile pentru creșă, pe lună?) Dacă luăm în calcul și salariile cam 10.000 pe lună,” explică Costel Moraru, primar comuna Puiești.
Pentru o lună la creşă, părinţii trebuie să plătească 70 de lei.