Costul împrumuturilor de Prima Casă au fost de la lansarea programului guvernamental în 2009, cele mai mici din piaţă. Unele bănci au decis să îşi reducă însă simţitor dobânzile la creditele negarantate de stat, doar pentru a atrage noi clienţi.
„Sunt oferte acum în piaţă de credite ipotecare standard cu costuri mai mici decât același credit accesat prin Prima Casă”, spune Anca Bidian, director al unei firme de brokeraj credite.
Principalul avantaj al programului Prima Casă îl constituie în continuare avansul de doar 5%, faţă de un avans de 15 sau 25%, în cazul unui credit ipotecar standard. Programul guvernamental impune însă o serie de restricţii care nu sunt întâlnite la celelalte tipuri de credite.
„Imobilul nu poate fi înstrăinat timp de cinci ani, reprezintă un spaţiu de locuit, nu poate fi închiriat, nu poate fi folosit ca sediu”, explică Laura Crăciun, consultant financiar.
Şi nu sunt singurele puncte slabe ale împrumutului garantat de stat.
„Un credit de Prima Casă intră automat în executare după 75 de zile de neplată, în timp ce la un credit standard, în momentul în care clienţii au o problemă temporară de plată, au mai multe instrumente de negociere cu banca”, subliniază Anca Bidian.
Mai exact, creditul standard poate fi rescadenţat sau restructurat printr-o negociere directă cu banca. În schimb, la creditul de Primă Casă este nevoie şi de acordul ministerului de Finanţe, accept care nu a fost acordat pană în acest moment, nici unei solicitări. În cei patru ani de când funcţionează programul Prima Casă, numărul total al împrumuturilor a ajuns la aproape patru miliarde de euro. Bancherii au reuşit să încheie peste 102.000 de credite.