Deşi poate părea cinic, criteriul este simplu: aproprierea de finalul vieţii. Prin urmare, cererile celor trecuţi de 75 de ani sau ale celor care suferă de boli incurabile pentru acordarea locurilor de veci sunt considerate priorităţi.
Coada la uşa autorităţilor este însă lungă. În fiecare zi, zeci de oameni vin cu cereri pentru concesionarea locurilor de veci în cimitirele din Craiova. Din păcate, în afară de lucrările de extindere, edilii nu au în plan şi construcţia unui nou cimitir.
Aproape 20.000 de oameni au solicitat, în acest moment, concesionarea unui loc de veci în cimitirele din Craiova. Două dintre cimitire au fost extinse, însă nu s-au rezolvat astfel decât 3.000 de cereri.
Aşa s-a ajuns la soluţia de aprobare a solicitărilor în funcţie de câteva criterii. Au prioritate în concesionare oamenii peste 75 de ani şi cei care probează cu acte că suferă de boli incurabile.
„Sunt foarte multe cereri şi avem zilnic două, trei înmormântări”, a declarat Ilie Moise-administratorul Cimitirului Nord.
„Sunt deja șase, șapte cereri pentru un loc şi încă nu au început să se dea”, a spus Liviu Şerban, administratorul Cimitirului Ungureni.
Conducerea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public Craiova este decisă să menţină criteriile de acordare a locurilor de veci cel puţin până când va fi construit un nou cimitir.
„Obligativitatea noatră este ca atunci când omul are un deces în familie să-i punem la dispoziţie un loc de veci, în rest nu avem alte obligaţii”, a afirmat Radu Preda, director al RAADPFL Craiova.
Pe lângă criteriile de concesionare a unui loc de veci, autorităţile a impus şi alte reguli. Astfel, lucrările în cimitire se vor face doar cu angajaţi ai Regiei.