La camera de gardă de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi se aud colinde, dar medicii nu au timp să simtă că e Crăciun. Zeci de pacienți au nevoie de îngrijiri medicale cât mai repede.
„Toți suntem obişnuiţi cu acest lucru, facem acest lucru de ani de zile, pentru noi nu există sărbători, le simțim și noi atunci când ajungem acasă alături de familiile noastre, dar aici încercăm să ne facem cât mai profesionist treaba”, spune Gabriel Perianu, medic primar specializat în medicina de urgență.
„În fiecare an lucrez de Crăciun și mi se pare că meseria ți-o poți face oricând, că e Crăciun, că e Anul Nou, că e Paști, e o zi obișnuită. Trebuie să ne facem datoria și este o mare satisfacție să putem salva niște vieți”, spune Luminița Bodrun, medic pe ambulanță.
Zilele acestea, cele mai frecvente probleme sunt cele cauzate de excesul de alimente și alcool.
În Timişoara, un taximetrist s-a deghizat în Moș Crăciun și îi așteaptă cu voie bună pe cei care merg astăzi în vizite.
„Trebuie să lucreze cineva și de Crăciun. Oamenii se plimbă ici colo, își lasă mașina acasă să servească o țuică, un vin. E Crăciunul. În fiecare an de Crăciun fac bucuria asta copiilor. Când mă văd pe stradă le fac cu mâna”, spune el.
Şi angajații serviciilor de transport în comun sunt la datorie de Crăciun.
Motivați de gândul că vor avea mai mulți clienți, vânzătorii de flori au ţinut tarabele deschise şi în zi de sărbătoare.
La datorie sunt şi angajaţii ISU, dar şi cei care asigură ordinea şi liniştea publică: jandarmi, poliţişti locali şi agenţi de la Rutieră.