Copilărie cu palma | 2 milioane de victime

Data publicării:
copil

63% dintre copiii din România se simt călcați în picioare de cei care au înțeles că educația înseamnă disciplinarea cu bătaia, după cum arată un studiu al organizaţiei Salvaţii Copiii.

Chiar dacă Legea protecţiei şi promovării drepturilor copilului prevede clar: „Copilul are dreptul la respect pentru propria personalitate şi individualitate şi nu va fi supus pedepselor fizice, tratamentelor umilitoare şi degradante.”

Că legea e paralelă cu realitatea o arată statisticile oficiale. În documentele Autorității Naționale pentru Protecția Dreptului Copilului și Adopție sunt peste 15.000 de sesizări de abuzuri asupra copiilor, primite anul trecut în perioada ianuarie-septembrie. Verificările continuă, dar 10.200 au fost confirmate și 465 s-au soldat cu dosare penale. Iar peste 2.000 de copii au fost scoși urgent din familie.

Însă, raportat la cele 3,8 milioane de copii din România educației cu palma, cum să privim statisticile oficiale despre copiii abuzați?

Cei mai mulți nu apar. Cazurile raportate sunt de abuz atât de sever, cazuri în care sunt luați cu Salvarea, în care avem rapoarte luate de la IML. Sub umbrela abuzului intră și copii care trăiesc cazuri de neglijare extremă: înfometați, neduși la școală, la medic. În cei 15.000 de copii sunt copii bătuți, victime ale abuzului emoțional, dar și victime ale neglijării în familie. Sunt și victime ale abuzului sexual”, spune Diana Stănculeanu, psiholog.

Psihologul care a luptat cu spaimele din mintea și sufletul a sute de asemenea copii știe că românii nu înțeleg nici semnificația, nici efectele devastatoare ale unor gesturi și vorbe pe care le cred banale.

Riscă să dezvolte criterii de diagnostic pentru tulburări de sănătate mentală: depresie, ADHD, comportamente agresive, adicţii, consum de substante”, mai spune psihologul.

În 7.200 dintre cazurile reclamate a fost vorba despre neglijarea copilului, iar pe locul secund al topului sunt abuzurile emoționale, cu 1.238 de victime, adică violența care nu lasă urme pe corp. Abuzul fizic vine pe locul al treilea, cu 846 de cazuri, după care urmează 461 de abuzuri sexuale și alte 183 de exploatare prin muncă.

Cea mai frecventă formă de abuz se referă mai ales la mâncarea insuficientă și nepotrivită, condiţiile mizere de viaţă, ignorarea problemelor medicale, lipsa jucăriilor şi a accesului la educaţie. Pentru toate acestea, inclusiv reacţiile, violente, părinţii îşi găsesc scuze: Prea săraci pentru nevoile fiecărei zile, uneori nu au nici măcar bani pentru pâine. Ca să își mai uite neputințele, se refugiază în sticla luată pe datorie. Iar băutura naște în ei întâi pofta de injurii și reproșuri țipate. Pe care apoi le revarsă în palma care lovește. Când îi întrebi de ce, spun că sărăcia este de vină. Și că, oricum, cu palma nu omori pe nimeni. Acestea sunt adesea însoțite de bătaie și abuz emoțional.

Mai grav este că părinţii consideră fireşti pedepsele fizice şi umilirea copiilor.

Două la fund, chiar și o curea din când în când, o urecheală, etichetarea copiilor, a-i numi proşti, idioți, buni de nimic nu reprezintă în mintea multor adulți forme de abuz”, spune Diana Stănculeanu, psiholog.

Nici măcar școala nu își asumă rolul salvator pentru copiii terorizați în familie. Și, în loc să îi ajute să scape, uneori îi lovește și ea. Mai puțin cu palma, de teama mediatizării.

Abuzul emoțional e întâlnit într-o frecvență uluitoare la școală și vine de la catedră. Peste 87% dintre elevi au fost umiliți la școală, în traseul școlar: proști, buni de nimic, tâmpiți, idioți... Incidența abuzului fizic în școală e mult mai mică: 7%. E interesant ce spun copiii. Profesorii nu ne mai bat pentru că au ajuns la concluzia că trebuie să ne educe altfel, ci pentru că le e teamă că îi filmăm și apar la TV sau pe YouTube”, adaugă psihologul Diana Stănculeanu.

În aceste condiții, protejat doar de legi, nu și de oameni care să-l înțeleagă, să-l îngrijească și să-l ghideze corect, copilul riscă să rămână mereu în tabară greșită, apoi să fie doar un anonim în diverse statistici.


Copilărie cu palma

Neglijaţi. Înfometaţi. Bolnavi. Umiliţi. Bătuţi. Exploataţi. Sunt 10.200 de copii abuzaţi în familie în România. Alte 4.600 de sesizări sunt în curs de verificare.

Din cauza părinţilor care le puneau în pericol viaţa şi sănătatea, 2.200 de copii au fost scoşi de urgenţă din familie. Pentru ei nu iese nimeni în stradă, nu se fac mitinguri, nu se trimit scrisori de protest autorităţilor naţionale şi europene. Şi aceşti copii au dreptul la o viaţă normală, la îngrijire, la jucării şi educaţie. Lucruri de care suntem cu toţii răspunzători. Este apelul lansat de Digi24 prin campania intitulată Copilărie cu palma. Ca să nu mai existe palme date copilăriei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...