Pe numele fiecărui copil din România s-a deschis un cont de economii la trezorerie. Părinţii trebuie să depună acolo câte 100 de lei pe lună, iar la final de an primesc în plus incă jumătate din sumă. Măsura îi vizează şi pe copiii din grija statului, pentru care sumele vor fi suportate de Guvern. Banii nu pot fi folosiţi mai înainte de împlinirea vârstei de 18 ani. Aparent, este o măsură socială, în realitate economiştii spun că nu poate fi susţinută.
De la 1 ianuarie, 4,17 milioane de copii au conturi deschise la trezoreria statului. Cei mai mulţi părinţi văd cu ochii buni măsura. Unii, însă, o privesc cu neîncredere.
„E bine pentru copil, că după 18 ani rămâne cu ceva în cont”, spune o femeie.
„Mi se pare ok, dacă ai bani să investești, dacă nu dispui de ei, sunt multe persoane care nu își permit”, afirmă alta.
„Eu nu am copii, dar aş depune ca la 18 ani să îşi scoată banii”, adaugă o altă persoană.
„Până la urmă, dacă vreau să-i fac un cont copilului, îi fac un card separat, un cont la bancă şi are la 18 ani. Am senzaţia că tot ce se duce la stat nu este în favoarea noastră”, este de părere o altă femeie.
Dacă părinţii vor depune în respectivele conturi 1.200 de lei, într-un an pot beneficia de o dobândă de 3 la sută şi de o primă anuală în valoare de 600 de lei, acordată de stat. Analiştii economici spun că în realitate, prin această măsură, Guvernul vrea să facă rost de bani la buget şi că, din cauza timpului îndelungat în care banii nu pot fi folosiţi, există riscul ca guvernanţii să nu-şi onoreze promisiunea.
Cristian Păun, profesor de economie: „Adică, tu, de fapt, îţi blochezi nişte sume de bani vreme de foarte mult timp acolo, bani pe care tu ai putea spre exemplu să-i rulezi, să-i multiplici, să-i investeşti în altceva, cu randamente mult mai mari şi, practic, tu îţi blocheze aceste sume. Statul poate să vină să îţi spună la un moment dat: ştiţi, eu v-am promis aceste lucruri, dar nu am de unde să vă dau aceşti bani.”
Să presupunem că fiecare părinte depune într-un an 1.200 de lei în conturile de economii deschise la trezoreria statului pe numele copilului său. S-ar strânge peste un miliard de euro. Până când sumele vor fi retrase, statul se va putea folosi de aceşti bani.
Adrian Hatos, sociolog: „Este o modalitate prin care statul obține un împrumut de la cetățeni”.
Sociologii atrag atenţia şi că programul va crește inegalitățile din societate.
Adrian Hatos, sociolog: „Este un lucru care îi va lăsa total indiferenți pe oamenii săraci cu mulți copii, care probabil ei au mai mare nevoie de aceste economii. Efectul Matei este acel fenomen prin care cei care sunt înstăriți au un avantaj în a acumula mai multă prosperitate, iar cei care sunt săraci, rămân săraci tocmai pentru că e greu să acumuleze”.
Guvernanţii au prezentat programul Junior Centenar drept un real ajutor pentru viitorul copiilor români.
Viorica Dăncilă: „Toţi copiii din România vor fi incluşi până la 18 ani într-un mecanism activ de economisire. Banii economisiţi prin acest instrument pot fi retraşi după împlinirea vârstei de 18 ani pentru finanţarea studiilor universitare sau pentru a acoperi la un moment dat lipsa de venituri”.
Viitorul programului Junior Centenar va depinde de politicienii aflaţi la putere. De pildă, în cazul unei crize economice, se pot schimba condiţiile programului sau, mai grav, se pot închide conturile.