Lipsa documentelor de provenienţă a mărfii şi condiţiile igienice precare sunt doar câteva din neregulile găsite de inspectorii Autorităţii Sanitare Veterinare în târgul din Smeeni.
„Dacă ar trebui să mai fac şi documente ca să facem legal, dau un exemplu... îl dau pe ăsta cu cinci milioane şi dintre care un milion jumate îl dau impozit. Şi ce afacere am făcut?”, se întreabă un vânzător.
„Porcul face patru şi amenda face şase, lemne cu ce mai cumpăr? Că a venit iarna”, a spus un alt comerciant.
„Nu se respectă normele de igienă, carnea nu este controlată într-o unitate autorizată aşa cum ar fi un abator, se pot vehicula diferite boli pentru că nu este atestată starea de sănătate”, a spus Ion Săcuiu, medic veterinar la DSVA Buzău.
De pildă, inspectorii au descoperit că porcii erau tăiaţi chiar la târg, pe pământ.
„Pe domeniul public nu are voie, în curtea dânsului putea să-l taie, prin metode tradiţionale, e treaba lui”, a spus Antigona Gheorghe, inspector ANSVA.
Deşi târgul târgul de la Smeeni nu a avut niciodată aviz sanitar, comercianţii susţin că sunt obligaţi să plătească o taxă de intrare de cinci lei.
„Ne lasă să intrăm, târgul ne este autorizat şi acum ne ia banii şi ne cere acte. E frumos? Să nu dea voie să se intre cu porcii de la poartă”, spune, nemulțumit, un bărbat.
În urmă cu două săptămâni, primăria din Smeeni, care are în administrare târgul alimentar, a fost amendată de inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare Buzău cu 6.000 de lei, tocmai pentru lipsa avizului sanitar.
Este perioada în care carnea pentru fripturi şi sarmale poate să îmbolnăvească, dacă nu trece prin toate filtrele. Într-o piaţă din Giurgiu, în localitatea Vărăști, oamenii legii au găsit atâtea nereguli încât au dat amenzi de peste 7.000 de lei.
Doi crescători de porci au primit amenzi de câte 600 de lei fiecare pentru că aveau porci care nu aveau acte de proveniență și nu puteau dovedi că au toate analizele. Directorii ANSVSA spun că este foarte mare riscul de îmbolnăvire de trichineloza.
După plecarea inspectorilor, oamenii și-au continuat activitatea și au vândut porci.
O altă sancțiune, de 2.000 de lei, a fost dată primăriei din localitatea Vărăști, pentru că, deși târgul are autorizație de funcționare, nu are și aviz sanitar-veterinar.