Faţă de contoarele obişnuite, electromagnetice, care măsoară energia electrică într-un interval de 24 de ore, cel în sistem electronic măsoară consumul în fiecare minut.
Peste 11.000 de contoare inteligente vor fi montate numai în Bucureşti până la finalul lunii octombrie. Acestea au o durată de viaţă de două ori mai mare decât cele obişnuite, adică trebuie schimbate după 20 de ani, iar costurile cu această investiţie vor fi introduse în facturile la energie electrică.
În cadrul proiectului pilot, distribuitorii de energie vor monta aproximativ 100.000 de aparate noi. De anul viitor însă, toţi consumatorii casnici din România vor fi introduşi în acest proiect.
Emil Constantinescu, inginer în cadrul Enel: „Practic, în fiecare lună factura se va emite pe înregistrarea care este în contor, nu se vor mai face regularizări”.
Italienii de la Enel şi cehii care distribuie energie în zona Olteniei spun că noile contoare vor duce chiar la scăderea facturii. Ele vor arăta că un client a băgat electrocasnicele în priză în timpul nopţii sau în weekend, când costul energiei este mai mic, ca să consume curent mai ieftin.
Ion Dobrescu, director CEZ Distribuţie: „Clientul de energie îşi poate vedea în orice moment consumul. El poate să vadă cât este în plus consumul de energie introducând un nou consumator: un frigider, o maşină de spălat”.
Companiile de distribuţie, inclusiv E.ON şi Electrica îşi pot diminua furturile şi pierderile din reţea cu noul sistem de măsurare. Şi timpul de realimentare a clienţilor deconectaţi se reduce de la câteva zile, cum era în sistemul vechi, până la câteva minute cu noile contoare.