Iniţial, oficialii GDF Suez au declarat că trec în facturi consumul estimat pentru a ajuta clienţii să-şi optimizeze cheltuielile, nicidecum nu este vorba despre plata în avans.
„În măsura în care această modalitate de facturare nu este percepută ca o facilitate atractivă pentru clienţi, compania este deschisă să revină asupra modelului iniţial de expediere a facturilor," a transmis compania.
Decizia nu a fost luată însă de bunăvoie. Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei a cerut companiei să elimine această metodă de facturare şi a amendat-o cu 200.000 de lei.
„Facturile vor fi modificate chiar din momentul de faţă, întrucât autoritatea, în urma controlului, a găsit că aceste facturi nu au fost conforme cu reglementările existente şi a penalizat cu o amendă societatea şi a obligat-o să se conformeze şi să anuleze acest tip de facturi”, a spus Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.
Totul a pornit după ce Digi24 a prezentat modul în care facturile la utilităţi devin adevărate capcane pentru consumatori.
„Acest client are nu mai puţin de 5 valori de plată înscrise pe factura la energia electrică. Deşi energia consumată este în valoare de 44 de lei, suma totală trecută pe această factură este de 190 de lei. Diferenţa aceasta vine din estimările pentru lunile următoare. Adică, dacă clientul doreşte să plătească toată această sumă, nu face decât să împrumute compania de utilităţi cu aceşti bani. Factura la gaze este mult mai stufoasă, însă la fel de greu de citit. Deşi la data scadenţei acest client consumase mai puţin decât se estimase iniţial, suma de plată pe care o are este de 38,3 lei. Consumatorul poate fi indus în eroare de aceste două estimări de plată în avans”, relata reporterul Digi24 Cătălin Bălan.
Practica a fost criticată şi de premier.
„Cred că nu e corect să ceri bani înainte de la oameni, ci după ce consumă cantitatea respectivă”, spunea Victor Ponta în ședința de Guvern.
Cealaltă companie care foloseşte acelaşi mod de facturare - CEZ - nu a anunţat încă dacă va schimba sau nu facturile. Oficialii ANRE sunt convinşi însă că e doar o chestiune de zile până când şi această companie se va conforma.