În comuna Tomeşti sunt înregistrate, lunar, în medie câte 12 cereri de divorţ. În această situaţie este şi Cristi Butnaru, tatăl unei fetiţe de 7 ani. Soţia sa a plecat în urmă cu trei ani la muncă în Italia. Acolo a cunoscut pe altcineva şi a decis să pună capăt căsniciei. În urma divorţului, fetiţa de 7 ani a fost încredinţată tatălui. Acum însă, stă mai mult în grija bunicii.
„Am lăsat-o să plece la muncă ca să facem şi noi o casă, pentru familie şi după ceva timp şi-a găsit pe altcineva acolo”, spune Cristi Butnaru.
Şi vecinulul lui, Constantin Ulinici, a păţit la fel, după ce în 2005 soţia lui a plecat să muncească în Italia.
„Un an şi jumătate tot a trimis bani. Din momentul în care a cunoscut-o pe persoana respectivă a început la telefon numai certuri, certuri. Şi eu am spus, eu simt că tu ai pe cineva”, povestește Constantin.
Autorităţile locale trag un semnal de alarmă. Numărul divorțurilor este în creștere în comuna Tomeşti. Faţă de anul trecut cifrele sunt cu 20 la sută mai multe.
„Neavând aici loc de muncă, plecările acestea i-au distanţat de familie total. Acesta este motivul principal a divorţurilor”, arată Gretya Însurățelu, asistent social la Primăria Tomești.
„Soţii pot împuternici alte persoane fără a fi prezenţi. De regulă sunt împuterniciţi avocaţi. Este necesară şi efectuarea unei anchete sociale dacă sunt copii rezultaţi în urma mariajului”, explică Dragomir Tomașeschi, avocat.
În primele cinci luni ale acestui an, în judeţul Iaşi au fost soluţionate în instanţă 150 de cazuri de divorţ.