Computerul tomograf de la Institutul Oncologic Bucureşti, aparat folosit pentru a stabili schema de tratament a bolnavilor de cancer, e defect din 21 iulie. În ultimele trei luni, oricum mai mult a stat stricat decât a funcţionat. În tot acest timp, pacienţii din Capitală şi din sud-estul ţării au fost puşi de drumuri degeaba.
Nicolae Florea, fiul unei paciente: „Am stat până la 3, nu ne-a spus nimeni nimic. La 3 am început să întrebăm în stânga şi în dreapta, până la urmă ne-a spus: nu mai staţi, că nu merge. Am sunat de vreo trei ori, ne-au reprogramat peste o săptămână, peste două, veniţi din nou. Am venit, am stat degeaba, tot la fel: nu funcţionează”.
Reprezentanţii Institutului spun că au înlocuit piesa defectă, doar că reparaţia a rezistat doar câteva minute.
Mircea Savu, şeful Secţiei Radioterapie III, Institutul Oncologic Bucureşti: „Au mai fost zile de întrerupere, nu pot să...Teoretic şi practic, dimineaţă funcţiona. În momentul de faţă nu mai funcţionează”.
În condiţiile în care contractul cu firma care asigură mentenanţa a expirat, e de neînţeles de ce unitatea medicală n-a cerut ajutorul Ministerului Sănătăţii.
Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: „Ministerul Sănătăţii investeşte din fondurile public în aparatură medicală sau măcar co-investeşte, chiar şi pentru unităţile care nu sunt în subordinea sa, dar asta trebuie făcută la cerere”.
Institutul Oncologic are un proiect de achiziţie a unui alt computer tomograf, dar care nu se va concretiza prea curând. Iar timpul nu e de partea celor care suferă de cancer.
Mircea Savu, şeful Secţiei Radioterapie III, Institutul Oncologic Bucureşti: „Creşte, din păcate, riscul de recidivă, în mod corect, până acolo încât, există un concept... .care se numeşte foarte plastic "the killing time", "timpul care ucide, punct”.
Peste 150 de oameni sunt deja pe lista de aşteptare la Institutul Oncologic, iar numărul creşte în fiecare zi. La privat - unde o investigaţie cu tomograful computerizat costă peste 500 de lei - listele de aşteptare sunt mai încărcate decât la stat.